Prijsuitreiking in Saint Lucia als afsluiting ARC 2022

Een emotioneel einde van de 37e Atlantic Rally for Cruisers

Met de uitreiking van de prijzen tijdens een feestelijke avond in Saint Lucia op zaterdag 17 december werd de ARC-editie van 2022 formeel afgesloten. Dit was de gelegenheid om de prestaties van de snelste en de langzaamste, de oudste en de jongste, de gezinnen met en zonder kinderen en van alle deelnemers – samen meer dan 800 zeilers – in de bloemen te zetten. De geest van kameraadschap en avontuur die ontstaat voor, na en tijdens de rally was hier duidelijk voelbaar.

Zes weken geleden ging in Las Palmas de Gran Canaria de ARC 2022 van start. Een kosmopolitische vloot bestaande uit meer dan 60 verschillende bootmerken en bemanningen van 3 jaar tot meer dan 80 jaar oud verdeeld over 138 jachten gooiden in Gran Canaria op zondag 20 november de trossen los. Of ze nu ervaren oceaanzeilers waren of voor het eerst een lange reis maakten, het vooruitzicht om meerdere weken op zee door te brengen en een gekoesterde droom van zeilen naar het Caribisch gebied te verwezenlijken zorgde voor een emotioneel afscheid.

Sterke wind ten zuiden van Gran Canaria stelde boten en bemanningen op de proef tijdens de eerste nachten op zee, maar de gestage passatwinden brachten daarna rust en het werd een ‘gezapige’ tocht naar Saint Lucia. Aan het einde van week twee hield de passaatwind het echter voor bekeken en verstoorde een ongebruikelijk weerpatroon in de Noord-Atlantische Oceaan de tropische luchtstroom. De golven werden vervangen door glazige zeeën, het perfecte excuus voor een mid-Atlantische duik. De deelnemers in de cruiser divisie deden een paar dagen een beroep op hun motoren om hun voortgang naar Saint Lucia op peil te houden. Tijdens de derde week kwamen sterke oostenwinden opzetten die de boten opnieuw richting Caraïben stuurden, gepeperd met een paar pop-up squalls.

Winnaar van de line honours, de Marsaudon ORC 50 Malolo legde regelmatig meer dan 220 mijl per dag af.

Om 20:42:26 plaatselijke tijd op donderdag 1 december 2022 verwelkomde Saint Lucia de Marsaudon ORC 50 Malolo (USA) als eerste van de ARC-deelnemers in Rodney Bay. Sindsdien zijn jachten gestaag aangekomen in de dokken van IGY Rodney Bay Marina en hebben ze verhalen, triomfen en beproevingen tijdens hun doortochten met elkaar uitgewisseld. Elke emotionele ontvangst werd gevolgd door veel gepraat over hoe elke boot omging met zijn navigatiekeuzes en het weer onderweg, en over momenten op open zee die voor een onvergetelijke overtocht zorgden. Veel boten vulden hun proviand aan met vers gevangen vis, anderen ontmoetten betoverende walvissen, dolfijnen en zelfs een school geelvintonijn, en sommige gewaagde bemanningen kozen voor een duik in het midden van de Atlantische Oceaan! De jubelstemming over het bereiken van land na een zwaardere, of langere, oversteek dan verwacht creëerde een uitzonderlijke sfeer, die vooral duidelijk werd tijdens de prijsuitreiking waarmee de rally werd afgesloten. 

ARC Event Manager, Andrew Pickersgill leidde de avond en verwelkomde bijna 120 bemanningen op het podium om de prijzen in ontvangst te nemen. 

Het team Impuls, winnaar in Divisie 1: Klasse B.

Er was een speciale vermelding voor Robert Falck, die van boot wisselde om de bemanning van Take Off te helpen na hun ontmasting. Andere presentaties waren de eerste dubbelhandige bemanning op gecorrigeerde tijd (Wilhelm & Nicole – Bluewater Mooney), Senior Skipper (John Marett van 80 jaar, van Chantoosie) en Family Boat awards waaronder Best Family Performance op gecorrigeerde tijd, voor Oskari op Toucan. Er waren nog veel meer ludieke prijzen voor de beste logs, de viswedstrijd en als erkenning voor de radionetcontroleurs en de finishlijnvrijwilligers. De 10 ARC-jachten die nog in Saint Lucia moesten aankomen omdat ze hun vertrek hadden uitgesteld of na de start naar land waren teruggekeerd door bootproblemen, kregen een daverend applaus. Het volume van het applaus toen hun namen werden voorgelezen, was waarschijnlijk over de Atlantische Oceaan te horen.

Er werden ook prijzen uitgereikt voor de winnaars in de diverse klassen, waaronder:  Paradox (Divisie 1: Klasse A), Impuls (Divisie 1: Klasse B), Vahine (Divisie 1: Klasse C), Sunbeat VI (Divisie 1 Overall en Klasse D), Montana (Divisie 1: Klasse E), Escapado (Divisie 2: Klasse A), Malolo (Divisie 4 Overall en Klasse A) en Aphrodite 1 (Divisie 4: Klasse B). 

Andrew Bishop, directeur van de World Cruising Club, neemt na meer dan 30 jaar afscheid van de ARC

Als emotioneel slot van de avond sprak Andrew Bishop, directeur van de World Cruising Club, over de sterke band tussen de ARC en Saint Lucia, die in 33 jaar is ontstaan doordat het eiland de finish van de ARC een Caribisch thuis bood. Voor Andrew, die sinds 1990 betrokken is bij de organisatie van de ARC, was dit zijn laatste ARC en hij kreeg een staande ovatie van de verzamelde ARC-bemanningen om hem vaarwel te zeggen.

De Spirit of the ARC-prijs werd, zoals gewoonlijk, tot het laatst bewaard. Deze wordt elk jaar toegekend aan het jacht of de persoon die het beste de geest van kameraadschap weergeeft die de rally kenmerkt. Voor ARC 2022 werd de prijs toegekend aan de bemanning van Aphrodite 1, als erkenning voor hun onbaatzuchtige acties om de bemanning van Take Off te helpen onmiddellijk na hun ontmasting; ze staken over naar Take Off in gevaarlijke deining om dringende medische hulp te verlenen, het beschadigde tuig te helpen opruimen, brandstof te bezorgen en hen vervolgens ’s nachts te begeleiden. De verzamelde ARC bemanningen stond recht en gaf een tweede staande ovatie aan de Aphrodite bemanning.