Charles Caudrelier wint Route du Rhum-Destination Guadeloupe in nieuwe recordtijd

In het donker van een Caribische nacht met een typisch meeslepend welkom, stak de Franse solo-schipper Charles Caudrelier op de Ultim 32/32 Maxi Edmond de Rothschild de lijn over bij Pointe-a-Pitre, Guadeloupe om 05:02:05 uur lokale tijd (09:20 uur). 02:05 UTC) woensdagmorgen 16 november 20232. Hij was de eerste boot die de 12e Route du Rhum-Destination Guadeloupe finishte, de legendarische solo Transatlantic race van 3542 zeemijl, die afgelopen woensdag om 14.15 uur begon in Saint-Malo, in het noorden van Bretagne.

Foto: © Alexis Courcoux / #RDR2022

Caudrelier, een 48-jarige tweevoudig winnaar van de Volvo Ocean Race – eerst als bemanning in de race van 2011/12 en daarna als schipper in 2017/18 – vestigde een nieuw record voor het parcours met een verstreken tijd van 6 dagen 19 uur 47 minuten en 25 seconden, een verbetering van de benchmark van 7 dagen 14 uur 21 minuten die door veteraan Francis Joyon in 2018 was neergezet met 18 uur 34 minuten en 22 seconden.

Tijdens zijn allereerste solo-race met een multi-hull, de gigantische Ultim 32/23, hield de enorm ervaren Caudrelier het hoofd koel tijdens een nerveuze laatste nacht, waarin hij af te rekenen had met een gebrek aan wind en zijn snelheid terug viel tot twee of drie knopen. Zo bereikte hij de luwte van het vulkanische eiland Basse Terre van Gaudeloupe.

François Gabart, de nummer twee in 2018 die in de laatste mijlen van de race de overwinning moest afstaan aan Joyon. ligt weer op koers om als tweede te eindigen en had een achterstand van ongeveer 50 mijl toen Caudrelier over de finish kwam.

De live tracker om de voortgang van de vloot te volgen via deze link.