Update Vendée Globe, 6 januari 2017

De kerst- en nieuwjaarswensen zijn uitgewisseld. De deelnemers aan de Vendée Globe hebben er al twee eenzame maanden opzitten en deze week kregen ze een grote depressie in de Stille Oceaan als cadeau. De leider Armel Le Cléac’h heeft de evenaar overgestoken en bevindt zich reeds in het Noordelijk halfrond.

De Ier Enda O’Coineen verloor zijn mast  afgelopen zondag, toen hij 180 mijl ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland was. Hij was in staat om Dunedin te bereiken onder noodtuig en is dan verder gesleept. Van de 29 starters is O’Coineen nu de elfde uitvaller.

Sébastien Destremau had gewaarschuwd dat het zou stoppen voordat hij de Stille Oceaan opvoer en inderdaad, dinsdagochtend was het zo ver, TechnoFirst faceOcean ligt stil in Tasmanië in de Hobart Bay en wacht op een gunstige wind om weer te vertrekken. Conrad Colman en Alan Roura zullen zich deze week lang herinneren, zij noemden de virulente depressie, “de smerigste vanaf het begin”.

Het stuurboord roer La Fabrique raakte een UFO en Natural Energy Foresight verloren een as  in 60 knopen wind. De twee schippers zijn er in geslaagd om een herstelling uit te voeren en bevinden zich nu weer in ‘race modus’.

Voor de twee leiders Le Cléac’h en Thomson komen de doldrums eraan, die zouden kunnen beslissen over winst of verlies. De afstand tussen beide wisselt constant, Thomson heeft zo’n 130 mijl goed te maken.

Bron: Vendée Globe