Opblaasbare catamaran, zonder aanmeerzorgen

Een opblaasbare catamaran, het is eens wat anders dan een badeendje. Dit recreatievaartuig (ja, het vaart ook echt) beleeft zijn wereldpremière op Interboot in het Duitse Friedrichshafen (17 tot 25 september 2022). Het is een realisatie van ‘Portless’ catamarans uit Hongarije.

Letterlijk vertaald betekent Portless ‘havenloos’, niet te verwarren met het gelijkaardige, maar een letter minder tellende ‘haveloos’. Dat begrip is niet van toepassing op deze opblaasbare catamaran die past in de kofferbak van een doorsnee auto en in amper tien minuten vaarklaar is. De twee verdiepingen tellende tweeromper is gemaakt van plastic en genaaid zoals de SUP’s met drop-stitch-technologie en wordt op dezelfde manier opgepompt. Aangedreven door een kleine elektrische buitenboordmotor van 1 kW, waarvan de lithium-ionbatterij wordt opgeladen door een zonnepaneel op het bewandelbare bovendek, heeft de catamaran een vaarbereik tot 30 kilometer met een snelheid van ongeveer 7 km/u.

De Portless’14 weegt 120 kilogram, gemonteerd meet hij 4 x 2,50 x 2 meter en is ontworpen voor zes personen. De grotere luxe uitvoering (6 x 3 x 3 m, 350 kg) voor acht watersporters heeft zijn “haven” in een aanhanger. Portless Catamarans biedt daarnaast ook een opblaasbaar zwemplateau aan.