Ostend Sailing Weekend  – Open Belgian Championship IRC –

Indumar Open Noordzee Kampioenschap manches #11 en #12 – zaterdag 24 en zondag 25 september, RNSYC – Oostende.

Overwinning in de Cowes Week, deelname aan de Rolex Fastnet race, de Europese Titel in de IRC klasse tijdens het Breskens Sailing weekend, het succes van de woensdagavondwedstrijden en ponton clubraces aan onze kust… allemaal signalen dat  de Belgische IRC wedstrijdvloot een heel nieuwe adem heeft gevonden. Vandaar dat er met spanning uitgekeken wordt naar het Open Belgisch Kampioenschap IRC in het weekend van 24 en 25 september 22.

Close combat voor kampioenstitel

Zowel in de IRC categorie 1 als bij IRC 2 en 3 is de strijd voor de kampioenstitel alles behalve gestreden. Ragaza, Alegria, Monaqua (IRC1) kunnen zeker voor de nationale kampioenstitel gaan, maar wat als Europees IRC kampioen en Cowes Week winnaar Moana zich ermee gaat bemoeien?  Hetzelfde voor de struggle tussen Zarafa, Njord en Tasman voor de IRC2/IRC3 categorie die met een frons uitkijken richting  de kampioen van vorig jaar Picsou en de Soulmate die al eerder dit jaar furore maakte in Oostende.

Het raceniveau van de zeilers in deze niet professionele vloten is de jongste tijd aanzienlijk gestegen. Dat heeft te maken met de deelname aan buitenlandse wedstrijden, zoals Cowes Week enz. Maar ook door een heel nieuwe dynamiek onder de bemanningen van diverse boten. De meer ervaren IRC teams trekken jonge talenten uit de eenheidsklassen aan. Bovendien worden ze aangespoord om hun ervaring te delen. Deze interactie, opgeteld bij de confrontatie met buitenlandse topzeilers bezorgt de Belgische IRC zeilers een aanzienlijke duw in de rug.

Naar goede gewoonte worden ook boten uit Frankrijk en Nederland verwacht.

Groots moment voor zeezeilen

Het Ostend Sailing Weekend van de RNSYC ontvangt ook jachten uit de Cruiser Rating categorie en de J/80 en SB20 eenheidsklassen.

De wedstrijdleiding maakt op de dag van de races zelf bekend over welke baan zal worden gezeild: over een specifiek uitgelegde Windward – Leeward baan  en/of rond vaste boeien in de Noordzee, de zg. inshores.

De CR-klasse kan tot twee races per dag voor de boeg krijgen, de andere klassen tot vier races.

Uiteraard staat er een uitgebreid animatie en cateringprogramma op stapel, bekend voor haar ‘A l’Ostendaise’ kwaliteiten en ondersteund door Stef, de uitbater van de Royal North Sea Yacht Club bar en restaurant en zijn team. Concreet: Bouillabaisse van de chef en tiramisu na aan € 30,- p.p..

KLIK hieronder voor de tussenstand van het
Open Noordzee Kampioenschap 22, na 10 gevaren wedstrijden:  
ONZK IRC 1  ||  ONZK IRC 2 & 3 || CR 1 & 2 || CR 3 & 4  ||  CR 5 & 6

OVER INDUMAR OPEN NOORDZEE KAMPIOENSCHAP (ONZK)

Het Open Noordzee Kampioenschap is een samengestelde reeks van 13 zeilwedstrijden op zee en de Schelde  voor kajuitjachten. De organisatie is in handen van het Open Noordzee Kampioenschap, powered by Wind en Watersport Vlaanderen en ondersteund door de plaatselijke watersportverenigingen KYCN en WSKLUM (Nieuwpoort), RNSYC (Oostende) RBSC (Zeebrugge) Breskens Sailing (Breskens), RYCB, VVW, KLYC en SRNA (Antwerpen). In samenwerking met de J/80 en SB20 klasseverenigingen.

De volgende race in het ONZK kampioenschap:
Huysman Antwerp Race ONZK  #13 – 8 oktober 2022

foto’s © Pit De Jonge