25 solozeilers aan de start van de Vendée Arctique

De Vendée Arctique, de eerste van de vijf kwalificatieraces* voor de Vendée Globe 2024, brengt 25 schippers aan de start, waaronder onze landgenoot Denis Van Weynbergh.

De start wordt gegeven op zondag 12 juni om 17.00 uur. De 25 schippers zullen dan 3.500 mijl moeten afleggen, waaronder een ongekend traject  langs de poolcirkel.

In de pure traditie van de Vendée Globe omarmt de race zijn populaire roeping, met een groot dorp dat 3 weken open is, van 4 tot 26 juni. De festiviteiten beginnen met de grote parade van schippers op vrijdag 3 juni om 21.30 uur.

Denis Van Weynbergh. Foto Vendée Arctique #VG

Van de  25 schippers namen er 17 eerder deel aan de Vendée Globe. Van de “doorgewinterde” Vendée Globe deelnemers namen er 15 deel aan de 9e editie in 2020: Fabrice Amedeo (Nexans – Art & Windows), Romain Attanasio (Fortinet – Best Western), Jérémie Beyou (Charal), Arnaud Boissières (La Mie Câline), Louis Burton (Bureau Vallée ), Manuel Cousin (Sétin Group), Charlie Dalin (Apivia), Benjamin Dutreux (Guyot Environnement – Water Family), Pip Hare (Medallia), Isabelle Joschke (MACSF), Giancarlo Pedote (Prysmian Group), Alan Roura (Hublot) , Thomas Ruyant (LinkedOut), Damien Seguin (Apicil Group), Kojiro Shiraishi (DMG Mori Global One).

Onder hen twee vrouwelijke schippers: Pip Hare (Medallia), Isabelle Joschke (MACSF)

Éric Bellion (As One Man powered by Altavia), Conrad Colman (Imagine) namen deel aan de 8e editie in 2016.

“Rookies”… eerste deelname

De 8 “Rookies” die dromen van hun eerste Vendée Globe in 2024 zijn: Antoine Cornic (Ebac Literie), Louis Duc (Fives – Lantana Environnement), Benjamin Ferré (Benjamin stuurt de Pépin), Nicolas Lunven (Banque Populaire), Sébastien Marsset (Cap Agir Ensemble), Guirec Soudée (Freelance.com), Szabolcs Weöres (Hongaars, Szabi Racing), Denis Van Weynbergh (Belg, Laboratoires de Biarritz).

Het deelnemersfront telt  8 internationale schippers: Szabolcs Weöres (Hongaars), Denis Van Weynbergh (Belg), Pip Hare (Brits), Isabelle Joschke (Frans-Duits), Giancarlo Pedote (Italiaans), Alan Roura (Zwitsers), Kojiro Shiraishi (Japans), Conrad Colman (Amerikaan en Nieuw-Zeelander).

Door het spel van de dubbele nationaliteiten zijn 10 landen vertegenwoordigd: Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, België, Italië, Zwitserland, Hongarije, Duitsland, Japan, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten.

 De vloot bestaat uit 14 IMOCA’s met foils en 11 IMOCA’s met  klassieke zwaarden.

De lijst van 25 schippers: https://www.vendeearctic.org/skippers

Dronebeeld van de starthaven Les Sables d’Olonnes. Foto: Jean-Marie Liot/Alea #VG2020

*De  vijf kwalificatieraces zijn de Vendée Arctique op 12 juni, de Route du Rhum – Destination Guadeloupe in november 2022, de Return to Base in november 2023, de Transat CIC in mei 2024 en de New York Vendée in juli 2024.

Naast de sportieve kwalificatie is er een bijkomende selectie: want om een ​​van de 40 starters in de Vendée Globe 2024 te zijn, moeten de schippers de meeste mijlen hebben afgelegd in de races van het IMOCA Globe Series kampioenschap.