ZEESCOUTS – OPENING VAARSEIZOEN

– 10 APRIL 2022 – ANTWERPEN –

Twee jaar kon deze happening niet doorgaan vanwege Corona. En eindelijk – het mooie weer was weerom van de partij – konden de 450 jongeren van de vier zeescoutsgroepen in Antwerpen Linkeroever, zich nog eens uitleven bij de aftrap voor het nieuwe vaarseizoen.

Onder ruime belangstelling van heel wat vrienden en familie en ook van verschillende erg geïnteresseerde belangrijke personaliteiten, was deze opening van het vaarseizoen een groot succes.

Dat ze met z’n allen de laatste tijd hard hadden gewerkt om hun varend materiaal in orde te brengen, bleek nog maar eens als ge die fiere meisjes en jongens rond hun boten zag geschaard. Erbij zeggen nog dat de meisjes van de boot Zilvermeeuw gelauwerd werden voor het meest aantal uren varen in het voorbije jaar.

Zeescouting heeft succes bij jongeren en dat reflecteerde zich bij de zeer grote groep Zeehondjes en Zeewelpen. Bij het afroepen van de kwartierkreten moesten ze zeker niet onderdoen voor hun grotere collega’s.

NIEUWE BOTEN

vier nieuwe boten…
gedoopt…

Met enige fiertheid kon men ook nog vier nieuwe boten dopen; we wensen deze een veilige vaart en veel vaargenot.

Zeescouts moeten kunnen varen en de Schelde in Antwerpen is een deel van hun habitat. Maar zij doen meer, want in samenwerking met Stormkop (gevestigd aan de Droogdokkensite in Antwerpen) heeft men zich voorgenomen mee te werken aan een schone Schelde.

STORMKOP

Om deze samenwerking te onderstrepen schudde Stormkop voor de vele aanwezigen een zak leeg van afval dat gedurende een uurtje ’s morgens werd verzameld aan de Scheldeoever. Het spreekt boekdelen dat we hoogstnodig doordacht gaan omspringen met ons leefmilieu.

resultaat van een uur strandjutten aan de Scheldeoever…

LEGAAT

Sporadisch komt er ook wel eens een weldoener opdagen die dan een schenking of legaat nalaat aan de zeescouts. Zo konden de Zeescouts aan de Stroom (ZAS Antwerpen) ook andere groepen laten meegenieten. Tijdens de receptie van het Beschermcomité werden enkele cheques nog symbolisch overhandigd want de effectieve verdeling was al gebeurd maar kon niet geofficialiseerd worden door de coronaproblematiek. Een mooi gebaar…

Zeescouts Stella-Maris Zeebrugge (zeescoutszeebrugge.be)
De Spits (de-spits.be)

TE WATER…

Alhoewel het Scheldewater nog geen optimale temperatuur heeft besloten toch enkele zeescoutstakken om effectief hun boten in het water te leggen en een kleine rondvaart te doen.

Een roeigiek wordt naar de trailerhelling gebracht…
met alle hens naast dek gaan ook de Scheepsmeisjes te water…

AKAZEE

Niet alle jongeren zijn fysiek en/of psychisch in staat om zich veilig een goed te vinden bij een jeugdbeweging. Maar bij de zeescouts hebben ze ook daar aandacht voor. Ze zijn nu in volle voorbereiding om een AKAZEE groep te starten.

Dit in navolging van de AKABE groepen die al bestaan bij de Scouts en Gidsen in Vlaanderen. Maar nu een groep speciaal bij de zeescouts.

ZEESCOUTSGROEPEN Antwerpen

Scouts en Gidsen Vlaanderen:
1ste Zeescouts Georges de Hasque – Antwerpen (zeescouts1.be)
2de Corneel Mayné B.P. Zeescouts Antwerpen (zeescouts2.be)
9e Sus Antigoon Zeescouts Antwerpen (zeescouts9.com) – meisjesgroep
13e Sint-Joris Zeescouts | (zeescouts13.be)
11e Akazee Ter Schelde-Antwerpen

Andere artikels:
-https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220410_96112801
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/26/dringend-gezocht-leiding-voor-antwerpse-zeescouts-voor-kinderen/

Enkele genodigden op de tribune…
Voorzitter Erik Bogaert in gesprek met Provinciecommandant Kolonel Ryckebosch en diens echtgenote…
bij de zeescouts is het altijd gezellig…
teutentrekken… moet ook kunnen…
jong geweld… de toekomst…