ONZK EERSTE RACE

– OOSTENDE RAMSGATE OP 26 MEI 2022
– RAMSGATE OOSTENDE OP 28 MEI 2022

– Eerste race van INDUMAR Open Noordzee Kampioenschap brengt Ramsgate voor de boeg: Zeezeilen: INDUMAR Open Noordzee Kampioenschap 2022.
– foto’s © Pit De Jonge

Dertien zeilwedstrijden op de Noordzee en de Beneden Zeeschelde vormen samen het Open Noordzee Kampioenschap. Tien watersportverenigingen langs de Vlaamse en Zeeuwse kust en in Antwerpen organiseren dit unieke zeezeilcriterium voor kajuitjachten. De fine fleur van het wedstrijdzeilen maakt zich op, om naast de topwedstrijden dat niet onbelangrijke deel aan vitaliteit in de jachthavens van Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge, Breskens en Antwerpen toe te voegen.

Klik hier voor de ONZK kalender 2022: https://www.onzk.be/kalender-2/

Highlights

  • De terugkeer van de Decathlon Dover Strait races: Oostende 26 mei 2022 – Ramsgate en Ramsgate Oostende 28 mei 2022. Een heen-en-weer race dwars over de Noordzee met tussenstop in Ramsgate.
  • De Scheldergatta, een laagdrempelige sprint van Hansweert (Nl.) naar Antwerpen op 18 juni 2022.
  • De Light Vessel Long Distance race vanuit Zeebrugge op 2 juli 2022.
  • De Nieuwpoort – Oostende – Nieuwpoort, de Challenge Van De Velde op 13 augustus 2022.
  • De Challenge Jonnart voor de kust van Nieuwpoort op 14 augustus 2022.
  • Het tot 4 dagen uitgebreide Breskens Sailing Weekend in de Scheldemonding dat geldt als Europees Kampioenschap IRC van 25 t/m 28 augustus 2022.
  • Het Oostende Sailing Weekend dat geldt als Open Belgisch Kampioenschap IRC voor de kust op 24 en 25 september 2022.
  • En als afsluiter de Antwerp Race tussen Breskens of Terneuzen naar Antwerpen op 8 oktober 2022.

Alle wedstrijden staan open voor IRC en CR gemeten jachten, aan sommige races kunnen ook de J-80, SB20 eenheidsklassen en multihulls (catamarans of trimarans) deelnemen.

Schelderegatta 18/06/2022

Decathlon Dover Strait Races

Hoewel deze heen en weer race tot de classics behoort, zijn er belangrijke aanpassingen aan de deelnamevoorwaarden. Zo is zeilen met vrouwelijke en/of jongere bemanningsleden aan boord beloond. Ze worden niet meegeteld in de reglementair voorgeschreven gewichtsbeperking van de bemanning.

Het is ook mogelijk om met een tweekoppige bemanning deel te nemen.

Voor het eerst zijn ook multihulls welkom, naast de bekende IRC en CR gemeten kajuitjachten.

Het parcours wordt vlak voor de start van de wedstrijd bepaald in functie van weer, wind en golfslag en bekend gemaakt. Zowel de heen- als de terugrace prikkelen het zeemanschap van de bemanningen. De zeilers zijn verplicht om de drukke routes van de beroepsscheepvaart haaks te kruisen. En dan zijn er nog de ondieptes van de Vlaamse Zandbanken die moeten ontweken worden. Al bij al een uithoudingsrace, waar een stevige wind en golfslag een aanslag doet op de uitrusting van het jacht, de kwaliteiten van de navigatie en de weerstand van de zeilers.    

De Noordzee overkoersen en daarna…

De raceorganisatie doet er alles aan om het de deelnemers zo makkelijk en aangenaam mogelijk te maken. De 350 bemanningsleden die zich het eerst aanmelden, kunnen hun gratis DECATHLON ONZK-polo reserveren bij inschrijving en de gewenste maat kiezen.

De avond voor de start is er een gedetailleerde meteo briefing in het RNSYC clubhouse door Fritz Buyl, Marien Meteoroloog bij OMS (Oceanografisch Meteorologisch Station) met een gedetailleerde analyse van de condities die de zeilers voor de boeg krijgen. De ochtend van de start naar Ramsgate wacht de zeilers niet alleen een leuk ontbijt maar ook een geactualiseerde briefing. In Ramsgate kunnen de bemanningen die zich hiervoor hebben ingeschreven op vrijdagvoormiddag van het  “Full English Breakfast” genieten in de Royal Temple Yacht Club.
In de namiddag is er keuze tussen een lokale wedstrijd  “round the cans” of animatie met o.m. een bezoek aan de befaamde Ramsgate Tunnels. Aanmelden via manage2sail. Om 18h30 volgt de prijsuitreiking van de heenrace.

Na de terugrace naar Oostende wacht er niet alleen een finale prijsuitreiking van de Decathlon Dover Strait Races maar worden ook de overall winnaars van het ONZK 21 in de bloemen gezet. Die hebben door de Coronamaatregelen hun prijzen van vorig jaar nog tegoed.

Overigens werd de prijzentafel voor de INDUMAR Dover Strait races uitgebreid. Er wordt een spinnaker verloot onder de aanwezigen bij de prijsuitreiking. De gelukkige kan zijn bestelling plaatsen bij een zeilmaker naar keuze:  “Wittevrongel Sails”, “North Sails” of “Lefebvre UK Sails”. Onder de ingeschreven bemanningsleden die bij de prijsuitreiking aanwezig zijn wordt ook een DECATHLON OFFSHORE 900 series zeilbroek en zeilvest verloot.

Naar traditie wordt de INDUMAR Dover Strait Races afgesloten met een voortreffelijk RNSYC-buffet met het beste uit de Noordzee.

De deelnemers hebben er alle baat bij vooraf zich aan te melden voorde race-polo,  het Full English Breakfast, de animatie in Ramsgate en het afsluitend Noordzeebuffet.

© Georges Janssens

De Decathlon Dover Strait races

Start in Oostende op donderdag 26 mei 2022
Start in Ramsgate op zaterdag 28 mei 2022

KLIK HIER voor inschrijven en/of meer gegevens op Manage2sail


OVER OPEN NOORDZEE KAMPIOENSCHAP (ONZK)
Het Open Noordzee Kampioenschap is een samengestelde reeks van 13 zeilwedstrijden op zee en de Schelde  voor kajuitjachten. De organisatie is in handen van het Open Noordzee Kampioenschap, powered by Wind en Watersport Vlaanderen en ondersteund door de plaatselijke watersportverenigingen KYCN en WSKLUM (Nieuwpoort), RNSYC (Oostende) RBSC (Zeebrugge) Breskens Sailing (Breskens), RYCB, VVW, KLYC en SRNA (Antwerpen). In samenwerking met de Halfton de J/80, en de SB20 klasseverenigingen.