Spannende kustfinale: Offshore Team Germany (IMOCA) en Mirpuri Foundation Racing Team (VO65) algemene winnaars in Genua

De Coastal Race in Genova zorgde voor een fantastische afsluiting van The Ocean Race Europe.

Offshore Team Germany (GER) en Mirpuri Foundation Racing Team (POR) werden respectievelijke IMOCA- en VO65-winnaars in de inaugurele editie van The Ocean Race Europe, na een spannende laatste dag van kustraces in Genua, Italië vorig weekend.

Zowel VO65-vloot met zeven boten en de IMOCA 60-vloot met vijf boten was aan elkaar gewaagd. Met de bonuspunten die te verdienen waren voor de top drie in elke klasse in de geplande sprintrace van 90 minuten rond de Golf van Genua, bleef het eindklassement onbeslist.

Windstille omstandigheden op de geplande starttijd van 12.00 CEST / 10.00 UTC dwongen het racecomité om uit te stellen totdat er een nieuwe bries kwam en de race eindelijk begon rond 13.40 lokale tijd. Er werd geracet in 7 tot 10 knopen zuidoostelijke zeebries.

De start van de VO65 was een drukke aangelegenheid. Sailing Team Poland (POL) en The Austrian Ocean Race Project (AUT) moesten overstag nadat ze achter de startboot gedwongen werden. AkzoNobel Ocean Racing (NED), Ambersail-2 (LTU) en Team Childhood I (NED) gingen te vroeg over de startlijn en werden teruggeroepen door het racecomité.

Maar uit de buurt van de drukte wist het Mirpuri Ocean Racing Team, de leiders in de algemene VO65-klasse – onder leiding van Yoann Richomme – ongehinderd een duidelijke voorsprong op te bouwen.

Ondanks enkele nerveuze momenten tijdens de laatste run naar de finish, waar ze een ongebruikelijke fout maakten bij het hijsen van de spinnaker en werden aangevallen door Bouwe Bekking’s Sailing Poland, behield het Portugese team uiteindelijk hun vroege voordeel om de kustrace te winnen en bezegelde zijn algemene overwinning in The Ocean Race Europe.

De strijd om de overwinning  in de IMOCA-klasse werd beslist in een bijna fotofinish voor de tweede plaats in de kustrace tussen Robert Stanjek’s Offshore Team Germany en Thomas Ruyant’s LinkedOut.

Offshore Team Germany had de leiding in de eerste twee etappes van het driehoekige parcours, maar moest zich tevreden stellen met de tweede plaats in de laatste etappe achter het Amerikaanse 11th Hour Racing Team. Dit na een slecht uitgevoerde overstag bij het ronden van de tweede markering van het parcours.

Uit de verklaringen van de deelnemende schippers valt af te leiden dat zij een jaarlijkse Ocean Race Europe alvast zien zitten. “Ik vind The Ocean Race Europe een geweldig concept dat het elk jaar moet plaats vinden”, zei Richomme, schipper van de winnende VO65. ,,Voor mij mag de race een maand lang duren en zo de landen van Europa met mekaar verbinden.”

The Ocean Race Europe – Eindklassement

IMOCA

1. Offshore Team Germany — 16 points

2. 11th Hour Racing Team — 15 points

3. LinkedOut — 14 points

4. CORUM L’ Epargne — 7 points

5. Bureau Vallée — 5 points

VO65

1. Mirpuri Foundation Racing Team — 21 points

2. Sailing Poland — 17 points

3. AkzoNobel Ocean Racing — 17 points

4. Team Childhood I — 12 points

5. The Austrian Ocean Race Project — 10 points

6. Viva México — 9 points

7. AmberSail-2 — 9 points

Foto: Coastal Racing in The Ocean Race Europe.
© Sailing Energy/The Ocean Race