Catamaranzeilers ternauwernood gered

Cata_VBZRDrie catamaranzeilers die zondag 27 september vanuit de Haan vertrokken voor een zeiltochtje zijn ternauwernood gered. Dat meldt de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst, die de catamaran naar het strand sleepte.

Toen de drie opvarenden zo’n 5 mijl uit de kust waren raakte een van de drijvers lek en dreigde de catamaran te zinken. Eén van de drie opvarenden besloot zwemmend naar de kust te gaan om hulp te halen. Na 4 uur zwemmen bereikte hij inderdaad de kust en kon alarm slaan. Omstreeks 22.13 uur kwam de melding binnen bij het MRCC die de hulpdiensten inschakelden, waaronder de reddingshelikopter NH 90.

Enige tijd later werd ook de VBZR door het MRCC in kennis gesteld van het gebeuren. Met de Sterke Dries ging het VBZteam onmiddellijk naar het gebied tussen De Haan en Oostende. Onderweg daarnaar toe kregen ze al bericht van de helikopterbemanning dat ze de catamaran hadden gevonden en bezig waren de twee nog opvarenden te winchen. Om 23.27 uur konden de redders van de VBZR een sleeptrosverbinding maken met de catamaran en sleepten ze de boot voorzichtig richting het strand van Oostende. Eenmaal aangekomen bij de branding is een van de redders overboord gestapt en heeft al wadend door het water de catamaran naar de kustlijn getrokken. Daar nam de brandweer het van de redder over en trokken ze de cat op het strand. Om 02.25 uur waren de redders weer bij hun reddingstation in Blankenberge en bleven er nog enkele uurtjes nachtrust over. Over de toestand van de drie zeilers is niets nader bekend.

Bron en foto: VBZR