The Ocean Race Europe: Mirpuri Foundation Racing Team (VO65) en Offshore Team Germany (IMOCA) winnen in Genua

De derde en laatste etappe van The Ocean Race Europe eindigde met een spannende finale in Genua in de nacht van woensdag op donderdag, waarbij de Portugese VO65 van het Mirpuri Foundation Racing Team als eerste over de finish kwam. Bij de IMOCA’s haalde Offshore Team Germany, de enige boot met zwaarden tussen de overige van foils voorzien racers.

Foto: Etappe 3 van The Ocean Race Europe van Alicante, Spanje naar Genua, Italië. Aan boord van 11th Hour Racing Team (VS) © Sailing Energy / The Ocean Race

Het was pikkedonker in Genua toen de bemanning onder leiding van de Fransman Yoann Richomme zondag om 12:51 uur lokale tijd de 600 mijl (1.100 km) van deze mediterrane etappe vanuit Alicante voltooide na drie en een halve dag racen.

Een paar uur eerder lag Yoann Richomme, die samen met AkzoNobel Ocean Racing het klassement aanvoerde, op de derde positie.  Het Portugese team voelde dat de wind langs de Italiaanse kust ging liggen en besloot verder in zee te gaan op zoek naar sterkere wind. Een gewaagde optie omdat zij van de aankomst weg zeilden. Maar het wierp zijn vruchten af, toen ze eindelijk de wind vonden en hun VO65 na een paar uur als eerste door de finish ging.

Daarachter profiteerde ook de bemanning van AkzoNobel Ocean Racing van deze offshore-optie. Het Nederlandse team lag vijfde voordat het de keuze maakte, achter het Mirpuri Foundation Racing Team. Ze stegen naar de tweede plaats toen de zuidwestenwind opstak en hen met 13 knopen naar de finish stuwde. Ze passeerden Viva México, Team Childhood-I en Sailing Poland om de tweede plaats te behalen.

Aan de IMOCA-kant behaalde Offshore Team Germany onder leiding van Robert Stanjek ​​een prachtige overwinning in deze derde en laatste ronde van The Ocean Race Europe.

Foils laten het afweten in lichte omstandigheden

Na bijna vier dagen racen arriveerden zij donderdag om 11.36 uur lokale tijd in Genua. In de zeer lichte windomstandigheden bewees de zwaard uitvoering van hun boot zijn superioriteit. De vier andere IMOCA’s waren uitgerust met foils – 11th Hour Racing Team (VS) van Charlie Enright, Bureau Vallée (FRA) van Louis Burton, CORUM L’Épargne (FRA) van Nicolas Troussel en LinkedOut (FRA) van Thomas Rettant – hadden ervoor gekozen om gegroepeerd te blijven op een zuidelijker traject.

Robert Stanjek en zijn bemanning – navigator Benjamin Dutreux (FRA), Annie Lush (GBR), Phillip Kasüske (GER) en mediaman Felix Diemer (GER) – hadden kort na het vertrek uit Alicante gekozen voor een andere route dan de rest van de vloot. Op een gegeven moment bedroeg hun voorsprong 100 mijl, maar in de laatste 36 uur van de race kregen de achtervolgers ideale omstandigheden om hun foils te gebruiken en zij liepen in op de leider, maar dat volstond niet. Offshore Team Germany behield 20 mijl voorsprong bij de finish.

De definitieve uitslag kennen we zondag na de kustraces in Genua van dit weekend.

Volg The Ocean Race, www.theoceanrace.com
Foto’s: © Sailing Energy / The Ocean Race