Team Brunel en Dongfeng Race Team nek-aan-nek richting finish

Het Nederlandse Team Brunel en Dongfeng Race Team racen momenteel nek-aan-nek richting de finishlijn van de zevende Volvo Ocean Race-etappe. Het duo is bezig aan de laatste 36 uur van deze zware en uitdagende etappe van Auckland naar Itajaí, Brazilië. Het verschil tussen de twee koplopers is slechts 5,55 nautische mijlen (nm) met nog 400 nm te gaan.

Foto: Etappe 7 van Auckland naar Itajai, dag 17 aan boord Dongfeng. Geen water over dek voor het eerst sinds de start van deze etappe. 01 April, 2018. Martin Keruzore/Volvo Ocean Race

Team Brunel-schipper Bouwe Bekking liet weten een fotofinish te verwachten. Buiten dat Dongfeng de Nederlandse boot 36 uur geleden kort voorbij was, leidde Brunel voor meer dan 3.000 nm over de Zuidelijke Oceaan en vervolgens op de Zuid-Atlantische Oceaan. Als één van de meest ervaren Volvo Ocean Race-zeilers weet Bekking dat de winst zeker nog niet binnen is, maar die is wel meer dan welkom. Bekking: “Niet alleen vanwege ons eigen moraal, want tot nu zijn de resultaten niet geweest zoals we gehoopt hadden. Maar er zijn deze etappe veel punten te winnen. Als we als eerste finishen, krijgen we dubbele punten plus de bonuspunt voor Kaap Hoorn. Dan ziet de overall score er ineens heel anders uit. Toen we in Auckland vertrokken, zei ik dat we voor de derde plek moesten gaan. Maar we weten ook dat Telefonica twee edities geleden in Brazilië een grote voorsprong had en uiteindelijk als vierde eindigde. Wat dat betreft is alles nog mogelijk. Deze etappe is super belangrijk voor ons.”

Hij gaat verder: “Het goede nieuws is dat we de mijlen richting de eindstreep snel wegtikken. We dachten een gezonde voorsprong te hebben, maar het elastiek wordt weer korter. Eigenlijk bestaat het niet meer, want de routing zegt dat we binnen een minuut gaan finishen. In de komende 36 uur wordt het een gevecht tussen de rode en gele bus.” Maar dan wel in warmere temperaturen. Dongfeng-schipper Charles Caudrelier schreef: “We zijn vandaag het hogedrukgebied gepasseerd en onze wereld is compleet veranderd. In 48 uur is de watertemperatuur van 9 tot 20 graden gestegen en de lucht van 3 tot 18 graden. Nu hebben we nog 48 uur over om te proberen Team Brunel in te halen, maar eerst moeten we zien te finishen zonder schade aan de boot. Het merendeel van de vloot heeft problemen. Onze prioriteit is nu om de eindstreep te halen.”

Gehavende vloot

De zware Zuidelijke Oceaan-passage eist duidelijk zijn tol in de vloot. Eerst was het MAPFRE die kampte met een deels losgelaten mastrail en beschadigd grootzeil. Dat leidde tot een 13-uur durende pitstop. De daarop volgende 48 uur kon de Spaanse boot enkel met voorzeilen varen om de reparaties te laten uitharden. Inmiddels is MAPFRE weer op snelheid. Afgelopen vrijdagmiddag UTC brak de mast van Vestas 11th Hour Racing. Zij hebben op eigen kracht de Falkland Eilanden bereikt en beraden zich nu op een logistiek plan om de boot op tijd naar Itajaí te verschepen. Vestas heeft zich officieel teruggetrokken uit de zevende etappe.

Turn the Tide on Plastic informeerde eveneens op vrijdagmiddag Race Control dat het problemen had met de mast. Om de situatie te inventariseren namen ze snelheid terug door het zeiloppervlak te verkleinen. Een van de zalingen (dwarsprofiel aan de mast) aan stuurboordzijde (rechts) bleek verschoven. Dat leverde moeilijkheden op in de controle en uitlijning van de tuigage. In samenspraak met de mastleverancier van de Volvo Ocean 65, Southern Spars, zijn verschillende opties bekeken. Dankzij het hogedrukgebied met lichter weer kon het team uiteindelijk de nodige reparaties uitvoeren en varen ze nu weer voluit met masthead zeilen.

Ook team AkzoNobel blijft niet ongehavend. De Nederlandse schipper Simeon Tienpont vertelt: “Toen ik het vuur wilde aansteken om mijn eten klaar te maken, zag ik water langs de afdekplaat van de kielbox komen.” Na inspectie van de kiel bleek één van de twee afdekplaten van de kielbox compleet verdwenen. Ondanks dit kan de Nederlandse boot de race vervolgen. Tienpont: “We hebben een versteviging aangebracht en we houden alles in de gaten.” Op dit moment vaart team AkzoNobel op de derde plek, 200 nm achter de leiders en 240 nm voor Turn the Tide on Plastic in vierde positie.

De verwachte aankomsttijd voor het leidende duo is dinsdag 3 april rond 15 UTC. Een lokaal gebied met lichtweer rondom de finish kan echter een paar uur vertraging veroorzaken. Team AkzoNobel wordt 36 uur later verwacht, terwijl de achtervolgers niet voor het weekend zullen finishen.

Ondertussen nadert Team Sun Hung Kai/Scallywag de Chileense kust om daar aan land te gaan.

Etappe 7 – Positierapport – 3 april – 14:54 UTC
1.Team Brunel
2.Dongfeng Race Team, +5,55 nm tot leider
3.team AkzoNobel, +225,90 nm
4.Turn the Tide on Plastic, +521,55 nm
5.MAPFRE, +593,16 nm
6.Vestas 11th Hour Racing, RET
7.Sun Hung Kai/Scallywag, RET