Vendée Globe start op 8 november 2020

Volgende week, op zondag 8 november om 13 uur, gaat de Vendée Globe van start  in Les Sables d’Olonne. Het is de negende editie van deze solozeilwedstrijd  met een afstand van 21.638 mijl,  gelijk aan de omtrek van de aarde. De race wordt gevaren aan boord van 60 voet IMOCA’s.

Voor de editie van 2020-21 zijn 33 schippers ingeschreven, het hoogste aantal ooit, goed voor 9 verschillende nationaliteiten.  Er komen 8 nieuwe IMOCA’s aan de start en 19 boten zijn uitgerust met foils. Opmerkelijk is ook de deelname van zes vrouwelijke schippers. In het verleden zeilden hooguit twee dames mee.

Het record is in handen van  Armel Le Cléac’h. Hij finishte tijdens de laatste editie 2015-16 in 74 dagen en 3 uur. Tijdens de eerste editie in 1989 deed de winnaar Titouan Lamazou er 109 dagen en 8 uur over. Met de foil technologie die thans beter op punt staat dan vier jaar geleden, zit de kans er dik in dat dit record van Le Cléac’h zal sneuvelen.

Als gevolg van de coronamaatregelen van de Franse overheid is het racedorp in Les Sables d’Olonne gesloten, maar de start komt voorlopig niet in het gedrang maar zal zonder publiek plaats vinden.

Foto: Luchtbeeld van de pontons – J-M Liot/Alea

Wedstrijd te volgen via de website: https://www.vendeeglobe.org/

Of op Facebook: https://www.facebook.com/VendeeGlobe