Nieuwe boten najaar 2020, aanbod blijft indrukwekkend

Dacht je dat met de Coronaperikelen de introductie van nieuwe boten op een laag pitje zou komen te staan? Het tegendeel is waar. Ondanks het verschuiven of annuleren van de meeste Europese  watersportbeurzen werden tal van nieuwe zeil- en motorjachten te water gelaten. De meeste introducties waren voorzien voor de najaarsbeurzen. Aangezien deze op de planning stonden gingen de werven aanvankelijk even op de rem staan, maar werden de nieuwe types die in de pijplijn zaten toch geïntroduceerd. Virtueel, private… verschillende formules werden bedacht. Op onze redactie kwamen de voorbije maanden niet minder dan 32 persberichten binnen van nieuwe boten . En wij ontvangen zeker niet alle berichten, dus in realiteit moeten het er nog een stuk meer zijn.

De vakbeurs IBI-MetsTrade heeft samen met Raymarine een ‘Boat Builder Award’ in het leven geroepen om de botenbouwers die ondanks de Covid-bedreiging nieuwe modellen op de markt brachten te bekronen en hen zo een steuntje te geven.

Motorjachten

Wij presenteren een selectie uit het  nieuwe botenaanbod. Daarbij zijn we zeker niet volledig. Alles wijst er op dat de botenbusiness in deze moeilijke tijden zich weet te handhaven, varen ‘in de eigen bubbel’ is een gezond en veilig alternatief op gebied van  reizen en ontspanning. Toch kan dit niet verhinderen dat er ontslagenen vallen bij de grootste botenbouwers. Het is wachten op een vaccin voor er sprake kan zijn van een post-corona tijdperk  en dan zal blijken of we kunnen terugkeren naar ‘business as usual’.

Azimut presenteert op de Fort Lauderdale Boat Show in de States de Magellano 25 meter. De Amerikaanse markt is een belangrijk afzetgebied voor deze Italiaanse werf.

Op diezelfde beurs is Vanquish aanwezig met de VQ115 Veloce. Met een top van53 knopen misschien wel het snelste alumium superjacht op de markt, aldus de werf.

Met de Grand Trawler 62 wil Bénéteau nieuwe horizonten verkennen. De nieuwste telg in de Swift Traweler lijn van de Franse werf maakt het mogelijk om groet afstanden te overbruggen op en praktische en veilige manier. Het rangebereik van de 62-voeter voorzien van twee MAN i6730 PK motoren bedraagt zo maar eventjes 900 mijl waarbij met 10% brandstofreserve wordt rekening gehouden en met een gemiddeld snelheid van 8 knopen. Van een indrukwekkend cruise range gesproken.

De Hanse Group uit het Duitse Greifswald,stelde de nieuwe FJORD 41 XL voor, een motorjacht met een compleet nieuw lay-outconcept. De klant wordt de hoofdontwerper van zijn eigen jacht dankzij een modulaire configuratie aan dek en een variabel interieurontwerp. Om dit concept te implementeren is een nieuwe romp ontwikkeld, met ’s werelds grootste T-top. Dit creëert naast een uitstekende zonwering de ruimte voor een eersteklas interieur en dekontwerp.

Met in totaal 90 mogelijke combinaties aan dek kan de FJORD 41 XL aangepast worden aan de individuele wensen van de klant.

De nieuwe Marex 330 Scandinavia is als familieboot ontworpen als een kleinere versie van het vlaggenschip van de werf, de  Marex 375. Het is een volledig planerende boot. De romp en het dek zijn volledig nieuw. De boot wordt geleverd met een enkele of dubbele motor, zowel as- als hekaandrijvingen. De kruissnelheid is van 23 tot 30 knopen en de topsnelheid van 28 tot 38, afhankelijk van het gekozen motorvermogen.

Absolute komt al met de 50 Fly generatie 2021 aanzetten, met een uitstekende balans tussen grootte en functionaliteit, maximaal comfort en absolute leefbaarheid. Dit dynamische en innovatieve jacht biedt diverse combinaties van kleuren, materialen en afwerking. De lijnen van de buitenkant accentueren de brede ononderbroken ramen.

Het Friese KM Yachtbuilders bouwt al 20 jaar aluminium zeilschepen. In september 2020 werd de Bestevaer 53 MY gelanceerd, een zeewaardig aluminium motorjacht . Elegant, tijdloos en onderscheidend: dit motorjacht combineert duurzame esthetiek met kwaliteit en veiligheid. Een tweede huis op het water. Eenvoudig te navigeren en voorzien van het comfort van thuis zonder gebonden te zijn aan één plek: varen staat voor vrijheid en dat is actueler dan ooit.

Zeiljachten

In Genua beleefde ook de Grand Soleil 44 zijn wereldpremière, het jacht werd meteen genomineerd in de categorie Performance Cruisers van de Europese Yachting Awards.

Deze herfst presenteerde  Bavaria Yachts zijn nieuwe Bavaria C38. En daarmee alweer zijn tweede nieuw ontwikkelde zeiljacht dit jaar na de C42. Opvallende ontwerpkenmerken, zoals de V-boeg en de spantvorm van het achterschip achterschip, garanderen veilige en snelle vaareigenschappen en veel ruimte benedendeks.

Goede zeileigenschappen, eenvoudige bediening, maximaal gebruik van de binnenruimte benedendeks en het grootste comfort, wat in het verleden misschien een tegenstrijdigheid was in het jachtontwerp, wil de nieuwe C38 in de praktijk brengen zonder compromissen.

Met de C38 vervolledigt Bavaria Yachts zijn C-Line met de grotere modellen C42, C45, C50 en het vlaggenschip Bavaria C57.

Sportboten, ribs en andere

In Genua beleefde de Libeccio 8.5 Classic van Gozi Mimi zijn wereldpremière. Het model is een eerbetoon is aan de klassieke Sorrento gozzo’s uit de jaren 60 en biedt een balans tussen de charme van traditionele sportboten en betrouwbaarheid dankzij  de nieuwste technologie.

Na meer dan 2 jaar ontwikkeling heeft Zodiac de eerste elektrische tender van 4,50 meter geproduceerd. De eJet 450 is een echt ‘speelgoed’ dat geen benzine, olie of onderhoud nodig heeft, de Zodiac eJET is een technologisch juweeltje dat werkt op een oplaadbare batterij en een hydrojet.

Luxueus, compact, esthetisch en stil, het belooft tussen 1u30 en 8u autonomie op het water, en de maximale snelheid is 30 knopen. Een revolutie in de maritieme wereld, het is nu de eerste elektrische boot ontwikkeld door Zodiac, die onderzoek en innovatie de afgelopen jaren centraal heeft gesteld.

 Domani Yachts, dat net voor de zomer verhuisde van Schilde naar het Nederlandse Drachten maakt van de ’indian summer’ gebruik om een preview te bieden van de Domani X26, nieuw in de E-range elektrisch aangedreven motorboten van het bedrijf.  Gebaseerd op de efficiënte rompbelijning van de Domani E32 en gebouwd in gerecycleerd aluminium. Leverbaar vanaf januari 2021.

De Italiaanse RIB-bouwer Lomac vierde op de Genoa Boat Show vzijn 60ste verjardag met de introductie van twee ‘limited editions’. De  Adrenalina 10.5 Limited Edition 60th Anniversary en dito GranTurismo 10.5, beide ontworpen door Federico Fiorentino, twee GranTurismo 12.0-eenheden: één uitgerust met drie 300 pk Yamaha-motoren en één met een paar van 450 pk. Mercury-buitenboordmotoren en een Adrenalina 10.0 met een koppel  Mercruiser SD motoren van 350 pk. Aan power hoegenaamd geen gebrek.

Boston Whaler introduceert een nieuw ‘Zwitsers zakmes voor boten’, de veelzijdige, gezinsgerichte 240 Vantage.

De 240 Vantage is zeer geschikt voor een breed scala aan activiteiten, waaronder vissen, cruisen, stranden, watersporten, amusement en meer. Gespreksvriendelijke stoelen zijn overal in de boot te vinden en die kunnen in meerdere posities worden omgezet: naar voren gericht, naar achteren gericht of plat liggen om te dienen als de perfecte slaapplek.

 De Vantage is standaard voorzien van een afgesloten WC  en wasbak, waardoor lange uitstapjes voor iedereen een beetje gemakkelijker worden. De boot is ook verkrijgbaar met zowel een ankerlier als een boeg-instapladder om passagiers te helpen bij het afstappen van en weer naar het strand.