Hiswa te water, minder bezoekers maar meer handel

De HISWA te water 2013 lijkt de watersportbranche weer een zetje in de goede richting gegeven te hebben. Uit een peiling onder exposanten blijken meer offertes en proefvaarten aangevraagd dan vorig jaar. Een aantal jachtbouwers en importeurs heeft op de beurs zelf al een of meerdere boten verkocht.

Hoewel de HISWA te water wat minder bezoekers trok (24.241 versus 25.907 in 2012), zien exposanten weer meer beweging in de markt. De 30ste editie van de bootshow vond  afgelopen week plaats in de Amsterdam Marina op de NDSM-werf en werd geopend door Koning Willem-Alexander.

Concrete verkopen

Veel exposanten toonden zich optimistischer dan het afgelopen half jaar. “Wij hebben op de beurs boten verkocht en veel afspraken gemaakt voor proefvaarten. De HISWA te water bleek een goed podium voor onze vier primeurs”, vertelt Jerry Schuiten van Interboat. Boudewijn Wakker van Long Island tekende op de laatste dag van de beurs een verkoopcontract en kijkt eveneens tevreden terug op zijn deelname aan de bootshow.

Ook nieuwkomer Ad van Dam was positief verrast over de serieuze belangstelling voor hun nieuwste ontwerp, de Damarin 732 XTender. Gideon Messink van Messink Yachting tekende op de tweede dag het verkoopcontract voor een Dehler 38 en had dus meteen een goede start. “Goede beurs op mooie locatie,” concludeerde Messink. Dennis Hennevanger van Saffier Maritiem vatte zijn deelname aan de beurs als volgt samen: “Dagzeilen is in, geholpen door mooi weer, positieve stemming met als resultaat, naast meerdere interessante leads, de verkoop van vier boten op een en dezelfde dag. Dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt.” Beneteau lanceerde op de HISWA te water een nieuw concept binnen hun range van zeiljachten, de Oceanis 38. “Het moet raar lopen als hier de komende weken geen verkopen uit voortvloeien”, aldus Arthur van der Werff van Nautisch Kwartier Stavoren.

De meeste toeleveranciers op de kade gaven eveneens aan goede zaken gedaan te hebben. “Als mensen vanwege het economisch tij nog niet toe zijn aan een nieuwe boot, investeren ze vaak wel in apparatuur en technische snufjes voor hun huidige boot. Daar profiteren wij natuurlijk van”, laat Patrick Noor van DMS Holland weten. “Met onze Rotor Swing hadden we een primeur voor Nederland, maar juist de belangstelling van buitenlandse bezoekers was opvallend. We hebben maar liefst zeven systemen verkocht; een topbeurs dus voor ons.” Ook Jachthaven Lelystad-Haven kijkt tevreden terug: “We hebben onze haven hier prima op de kaart kunnen zetten. Ik verwacht dan ook veel nieuwe aanloop van HISWA te water bezoekers in onze haven.”

Vincent de Heer van zeilscholen.nl en coördinator van de (kinder)activiteiten op het water liet honderden kinderen en volwassenen kennismaken met de watersport. “Het was de hele week een drukte van belang bij ons op de steigers. Kinderen die nog nooit in een boot gezeten hebben, hadden dolle pret. We hopen natuurlijk dat ze hierdoor fervente watersporters gaan worden.”

HISWA Nautisch Centrum Amsterdam geopend

Koning Willem-Alexander gaf op dinsdag 3 september jl. niet alleen het startsein voor de 30ste HISWA te water maar opende ook het HISWA Nautisch Centrum Amsterdam. Hierin zijn inmiddels de kantoren van HISWA Vereniging en HISWA Multimedia en het havenkantoor van Amsterdam Marina gevestigd. Op de begane grond heeft restaurant Loetje haar intrek genomen. Rondom de jachthaven komt de komende jaren ruimte voor meerdere nautische bedrijven en woningen, waarmee de NDSM-werf in de toekomst omgevormd wordt tot dé nautische hotspot van Amsterdam. Locoburgemeester Freek Ossel sprak op de officiële opening uit ‘heel blij en trots te zijn dat de HISWA hier is aangemeerd’. Bovendien wist hij te vertellen dat de komst van de HISWA op termijn zo´n 170 arbeidsplaatsen, 85 duizend euro aan toeristenbelasting en ruim 7 miljoen aan jaarlijkse bestedingen in de lokale economie genereert. “Dat is het directe rendement, maar minstens zo belangrijk; de komst van de HISWA geeft extra schwung aan het gebied,” aldus Ossel.

HISWA te water 2014

De volgende editie van de HISWA te water vindt plaats van dinsdag 2 tot en met zondag 7 september 2014 in de Amsterdam Marina op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Foto: Koning Willem-Alexander opent HISWA te water 2013 © copyright OTTI fotografie