Hogere Zeevaartschool aan de start Friese zonnebotenrace

De Hogere Zeevaartschool neemt voor de derde maal deel aan de Elfstedentocht voor zonneboten, die nu de DONG Energy Solar Challenge wordt genoemd. De race start op 8 juli in Leeuwarden en eindigt daar op 14 juli.

Dit jaar start de HZS in de Challenge A-klasse, waar het in competitie gaat met 20 buitenlandse ploegen (Nederland, Polen, China, Brazilië en Turkije) en één ander team uit België (Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen).De Challenge A-klasse (waarin de HZS ook in 2008 aantrad en op een verdienstelijke 7e plaats eindigde) heeft vaartuigen met standaard zonnepanelen (die in bruikleen worden gegeven) en één opvarende.

De mono-hull boot (6 m lang en 1,6 m breed) werd gemaakt in triplex met daarover een laagje epoxy. Hij werd vorig jaar getest op de Dutch Open Solar Challenge, die plaats vond op en rond het Veerse Meer.
Ondertussen werd de romp van de boot verder geoptimaliseerd en werden de loodbatterijen vervangen door Li-ion batterijen.

In tegenstelling tot de meeste deelnemers wordt de HZS-boot steeds volledig in eigen beheer gebouwd. Veel teams gebruiken een romp gebouwd door een gespecialiseerde firma. De HZS doet alles zelf en hecht veel waarde aan het educatieve aspect.
Het HZS-team bestaat uit docenten en studenten van de afdeling Scheepswerktuigkunde.