Gaat bootshow richting Brussel?

Zo, het eerst schot voor de boeg van een ‘nieuwe’ Belgische bootshow is gelost. Nautibel en beursorganisator FISA kondigen een exclusieve samenwerking aan die vanaf 2021 voor een zekere deining in de Belgische watersportwereld wil zorgen.  Aan plannen geen gebrek.

Zo staat er een groot nationaal evenement gepland in Brussels Expo in oktober 2021. Dat wordt de allereerste editie van de Brussels Boat Show. Maar vooraf staat er een Virtuele Boat Show in februari 2021 op het programma. En in maart 2022 is het verzamelen geblazen voor een in-water event, de Nieuwpoort International Boat Show, in de Vlaamse Yachthaven van Nieuwpoort.

Wordt daarmee het figuurlijke gras voor de voeten van vergelijkbare initiatieven gemaaid? Niet noodzakelijk, maar met FISA haalt Nautibel wel de banden aan met een organisator die de ins en outs van de beurswereld als geen ander kent. FISA is onder meer organisator van Batibouw, een beurs die op een historiek van 60 jaar kan terugkijken. De laatste twee jaar kamp deze beurs met een ernstige terugval van de bezoekerscijfers. Verder tekent de beursorganisator  voor het  jaarlijkse Vakantiesalon en het Voedingssalon, naast de interieurbeurs Cocoon. Vast waarden in het Brusselse beurslandschap. Het bedrijf maakt deel uit van de DEFICOM GROUP, actief in de communicatie-, media en ontspanningssector.  Het tijdschrift Psychologies Magazine kan gezien worden als de belangrijkste publicatie van de groep. Uitgeversgroep Rossel (Le Soir) is een minderheidsaandeelhouder. Binnen de groep is verder I-MAGIX actief als bioscoopuitbater in Bergen, Doornik en Hoei. Daarnaast maakt  het Crazy Horse cabaret in Parijs deel uit van de groep. Zij produceren “sensuele shows die een gesublimeerde en artistieke visie op het vrouwelijk lichaam bieden”, zo wordt deze activiteit mooi omschreven op hun website.

Kortom er is zonder enige twijfel kennis en kunde beschikbaar binnen FISA en bij uitbreiding binnen de DEFICOM Group. Het lijkt er wel sterk op dat Nautibel vooral een samenwerking met een succesvol organisator van reisbeurzen op het oog had. Geen slecht aanknopingspunt want ook al kreeg de charter- en bootverhuurmarkt rake klappen door het coronavirus, het is een van de sectoren die als eerste zal genieten van de heropleving na de bubbelperikelen. Maar het is natuurlijk ook best mogelijk dat dit met de directe belangen van de charterleden en bestuurders binnen Nautibel te maken heeft. Is de piste ‘Nieuwpoort’ dan een doekje voor het bloeden voor de andere leden? De in-water show  in Nieuwpoort past alvast niet in de strategische plannen van beursorganisator FISA.

Zo verklaarden Frédéric François, algemeen directeur van Batibouw en CEO van FISA, samen met Philippe Lhomme, de voorzitter van Deficom in een interview in Trends/Tendances begin vorig jaar dat FISA op zoek was om andere beurzen in te palmen. ,,We onderhandelen om andere beurzen over te nemen en te organiseren. We blijven wel in Brussel. We hebben besloten onze activiteiten daar te concentreren.” De focus op Brussel, hebben we dat goed gelezen? Brussels Expo is trouwens een minderheidsaandeelhouder van FISA. Wat komt Nieuwpoort dan in het vaarwater van deze organisatie?

“We zijn zeer blij dat de hele sector achter ons staat en ons steunt om samen de boot- en watersportbeurzen in België nieuw leven in te blazen”, klinkt het bij Frédéric François in het recente persbericht. De hele sector? Het blijft wel stil op heel wat fronten. Er zal nog veel water (en plastic) naar zee (of Nieuwpoort) stromen voor de ‘hele’ sector present tekent in Brussel.

“Als we willen blijven bestaan, moeten we er dringend voor zorgen dat we een meerwaarde bieden in vergelijking met wat de bezoeker op het internet vindt. Het internet en beurzen vullen elkaar aan”, zo lezen w e nog in het interview in Trends/Tendances. Die meerwaarde zal ongetwijfeld ook nodig zijn om het Brussels Boat Show project van de grond te krijgen.

Leo Van Dorsselaer, hoofdredacteur Bootmagazine.

Foto:
De foto bij het persbericht met de aankondiging van de Brussels Boat Show is geen sfeeropname van een binnenlandse beurs. Gezien de aanwezigheid van een standje van Voile Magazine en de oplijning van Bénéteau-jachten, lijkt het op een beeld dat schatplichtig is aan een vorige editie van Nautic, Parijs. Hadden ze geen sfeerbeeld van de activiteiten van hun ‘zusterorganisatie’ Crazy Horse kunnen kiezen?