Belgisch Kampioenschap Finn, Kinrooi: 19 deelnemers ondanks Covid-19

Tijdens het eerste weekend van september 5 – 6 werd het Belgisch Kampioenschap Finn georganiseerd te Kinrooi. Ondanks de Covid-19 zijn er 19 deelnemers komen opdagen voor deze tweedaagse wedstrijd. Mocht er sprake geweest zijn van Covid-32, zou dat meer deelnemers opgeleverd hebben? Opmerkelijk was dat bijna de helft van de leden aanwezig was op het OBK. Nu men in de provincie Limburg kennis heeft gemaakt met de Finn, hoopt de klasse dat men ook in deze regio gaat groeien.

Foto’s: Griet Vanderick

De deelnemers hielden afstand, vermeden handjes schudden en zo waren de ‘buitensporters’ alvast Covid-proof. Hierbij het doorleefde verslag van Wim Henderieckx (Bel 1).

,,Dag 1 was veel belovend. 8-16kn wind. Voor elk wat wils. Yves Bassette verrast als nieuwkomer vriend en vijand om in de eerste reeks als eerste aan de boventon aan te komen. Ook Frederik Boone, komt met een boot van 1500 Euro regelmatig het vuur aan de schenen leggen van menig vertrouwd Finn-zeiler. Chapeau. Joris Verheulpen ook een nieuwkomer voorspelde de rode lantaarn te zijn van de vloot, maar kon zich toch ook af en toe mengen in de staart van het peloton.
Ook local Jos Strijckers, voor wie we ons circus verhuisden naar de Limburg om zo de promotie voor onze boot daar een boost te geven, vaart mee en levert achteraan strijd. Meedoen is belangrijk om snel bij te leren en te stelen met de ogen ! Jullie hebben ongetwijfeld veel geleerd en helemaal de smaak te pakken !

5 reeksen varen we, 6 waren er gepland. De wind begon erg te draaien en het zou nog lang duren om het parcours om te bouwen om terug te kunnen starten. Bovendien was iedereen wat door zijn energievoorraad en heeft het comité besloten te stoppen voor dag 1.

Euforisch

Iedereen komt bijna euforisch van het water: “wat een dag”, “geweldig”, “keitof”, .. verzin nog maar wat superlatieven. Ze waren van toepassing. Voldaan genieten we van een avondje frituur. Het is eens wat anders. Gezelligheid maak je uiteindelijk zelf. Er wordt gezellig gekeuveld over zeiltjes en touwtjes…

De tussenstand was superspannend. 3 mensen op plaats 3 bijvoorbeeld op 1 punt van plaats 2, ook lager in het klassement zijn er verschillende ex aequo’s. Er kon nog veel gebeuren. Sigurd had een goede voorsprong, maar mocht zeker geen 2 steken laten vallen. 5 wedstrijden gepland, maar helaas. De wind liet het afweten. 1 reeks kon er nog uitgepuurd worden.

Comeback

Sigurd bevestigt zijn vorm en wordt kampioen. Filip Willems kent ook zijn comeback in het Finn-zeilen. Als Lengend laat hij zien dat hij niet voor niets ooit die Finn-belofte was. Zo blij en fier met jou komst Filip !

Ook Mattysse Cattrysse, de jongste van de bende laat duidelijk voelen dat hij mits wat training een kandidaat kampioen zou kunnen worden in de komende jaren. Hij eindigt nu nipt derde na Wim Henderieckx en Sigurd Vergauwe, het podium.

Harelbeke miste op een haar één of twee podium plaatsen. Het was een sportieve en heel leuke strijd!
Volgend jaar of een volgende wedstrijd sportieve revanche.”

Volg de Finn klasse in België op: https://www.finn-sailing.be/