De maand van de annulaties… Cannes, La Rochelle, Monaco, Hamburg, Mets Amsterdam…

Het blijft annulaties regenen op gebied van watersportbeurzen voor het grote publiek. Maar ook de vakbeurzen ontsnappen niet aan de gevolgen van de Covid-19 pandemie. De MetsTrade Amsterdam, zowat ’s werelds grootste vakbeurs voor apparatuur, materiaal en uitrusting voor de pleziervaart, houdt het dit jaar voor bekeken. Dit nadat ook de IBEX in Chicago eerder al voor een virtuele editie opteerde.

Op vlak van publieksbeurzen heeft het Cannes Yachting Festival 2020 de handdoek in de ring geworpen en ook Le Grand Pavois La Rochelle is dit  jaar afgelast. Monaco had al eerder beslist om  een jaar over te slaan, net als Hamburg.

In Cannes is er commotie ontstaan over wie de beslissing tot annuering genomen heeft. Organisatir Reed Expositions verwijst expliciet naar de nationale en lokale overheden, maar die ontkennen met klem dat zij de show verboden hebben. Reed Expo lijkt zich in te dekken tegen mogelijke claims van teleurgestelde exposanten. Intussen zal de discussie  wel gaan liggen want sinds gisteren 26/08 kleurt de regio Alpes-Maritimes rood op de coronakaart.  Het is dus ondenkbaar dat een internationaal publiek naar Cannes afzakt voor een paar dagen en als extra twee weken quarantaine er bovenop krijgt.  

De restricties wat betreft  internationale vliegtuigreizen  is een van de belangrijke redenen voor de beurzen om voor een jaartje uitstel te kiezen. MetsTrade Amsterdam zegt het met zoveel woorden: ,,Meer dan 32 jaar bieden wij een ontmoetingsplaats voor de wereldwijde maritieme industrie. Vanwege de gevolgen van de COVID-19-uitbraak kan onze missie niet met succes worden volbracht, daarom zijn we van mening dat het de juiste beslissing is om de show van dit jaar te annuleren. METSTRADE 2021 vindt plaats op 16-18 november 2021 in RAI Amsterdam.”

Le Grand Pavois in La Rochelle wil ook goed punten scoren en stelt het eerste nautische evenement te zijn om de aanbetaling voor de 2020 boatshow volledig te restitueren.