Smurfen en EU werken samen voor schone stranden en propere oceanen

Wat hebben de Smurfen en de Europese Unie gemeen? Naast het feit dat ze alle twee blauw zijn, zijn ze beiden vooral heel bezorgd om onze planeet. De twee partijen hebben daarom besloten samen te werken om stranden over de hele wereld schoon te maken en op die manier zo veel mogelijk mensen aan te moedigen om zorg te dragen voor onze oceanen. 

De Smurfen hebben besloten om via een grootschalig partnerschap hun naam te verbinden aan een nobele actie van de Europese Unie (EU) om watervervuiling te bestrijden. Zo zal de EU haar ambassades over de hele wereld aansporen acties op te zetten om stranden schoon te maken in samenwerking met lokale organisaties, scholen en andere instellingen. Met niet minder dan 140 deelnemende landen heeft de actie een uitgesproken globale reikwijdte. Met deze verschillende activiteiten willen de Smurfen en de EU jonge en minder jonge mensen bewustmaken over de staat van onze oceanen en ieders individuele verantwoordelijkheid om er zorg voor te dragen.

“Watervervuiling is een van de meest acute milieuproblemen, zowel in Europa als in de rest van de wereld”, verklaart João Aguiar Machado, Directeur-Generaal voor Maritieme Zaken en Visserij van de Europese Commissie. “De Smurfen zijn een uitgelezen partner, die ons een globaal bereik geven bij het delen van onze waarden en prioriteiten.”

“Deze werkwijze sluit perfect aan bij de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN”, zegt Véronique Culliford, dochter van geestelijke vader Peyo en voorzitter van IMPS, de vennootschap die de rechten van de Smurfen beheert. “We zijn heel fier bij te kunnen dragen aan deze grootschalige operatie om mensen aan te moedigen meer respect op te brengen voor onze mooie planeet.

Niet ver genoeg

Hoe groot ze ook is, deze ene actie zal uiteraard niet ver genoeg gaan. Regeringen moeten passende systemen voor afvalbeheer invoeren, iets dat vaak ontbreekt in ontwikkelingslanden. De EU heeft overigens 9 miljoen euro toegewezen om de hoeveelheid plasticafval in de zeeën van Zuidoost-Azië te verminderen, en ook 19 miljoen euro ter ondersteuning van een afvalbeheerprogramma rond de Stille Oceaan.

Op haar eigen grondgebied werkt de Unie aan een nieuwe wet die het gebruik van wegwerpplastic aan banden moet leggen, in het bijzonder de soorten die we het vaakst op de stranden terugvinden. Deze wetgeving richt zich op verloren vistuig, dat ongeveer 27% van alle strandafval vertegenwoordigt.

“De Smurfen hebben altijd nobele waarden uitgedragen”, besluit Véronique Culliford. “Dankzij deze samenwerking met de Europese Unie kunnen we gemeenschappelijke idealen doorgeven. De Smurfen mogen dan klein zijn, ze kunnen een groot verschil maken als we willen dat onze aarde een plaats blijft waar het goed leven is. Laat ons dus allemaal samen smurfen voor een betere toekomst!”

Illustratie: Peyo – 2019