Wat krijgen we nu… Zeilen als Olympische sport op de schop?

De Olympische Spelen in Tokio overwegen een versobering. Met 11.000 deelnemers staat de organisatie voor gigantische uitdagingen. De roep om inkrimping dateert niet van vandaag maar klinkt door de coronacrisis luider dan ooit. Het Nederlands dagblad ‘De Volkskrant’ stelt dat zeilen van de Olympische tabellen mag verdwijnen.

Niet alleen zeilen valt in ongenade bij de Volkskrant, ook golf, voetbal, honkbal naast de kostbare elitesporten zoals paardensport, moderne vijfkamp, gewichtheffen, schieten, boksen en ja ook zeilen.

Zeilen was al van de partij bij de start van de Moderne Olympische Spelen in 1896, maar bij gebrek aan wind werden de wedstrijden afgeschaft. Bij de derde Olympiade gehouden in Saint Louis in de staat Missouri in de Verenigde Staten in 1904 werd zeilen geschrapt omdat het te duur en te omslachtig was de boten naar de VS te verschepen. Dit waren de eerste Spelen waarbij de gouden, zilveren en bronzen medailles werden uitgereikt. 

De Volkskrant haalt meerdere argumenten aan om het zeilen te schrappen als Olympische sport.
,,De duurste boten, als de legendarische Star, zijn dan wel uit competitie genomen, maar waarschijnlijk is er geen duurdere campagne in de Olympische sport dan het zeilen. Boten de wereld over, materiaal soms op twee continenten, in Nederland een haven aan zoet water (Medemblik) en zout water (Scheveningen). Om van de afstanden bij de Spelen maar te zwijgen. Qingdao op 2 uur vliegen van Peking in 2008, Weymouth op 5 uur treinen van Londen in 2012. De meest vervuilde baai van Brazilië in 2016 als zeilwater, ook al een aanbeveling om door deze sport een streep te zetten. Om te zwijgen van de praktische onmogelijkheid de strijd als toeschouwer te volgen, track&trace ten spijt.”

Oh ja, het zeilen zou een verschil van 350 deelnemers uitmaken.

Lees volledig artikel in de Volkskrant.

Foto: De 8m klasse tijdens de Olympische Zomerspelen 1912 / Wikipedia:Public domain/Creative Commons