Hollandsche Zeilvloot voor Pampus

Dinsdag 9 juni 2020 – Na de lancering van de petitie Red de Hollandsche Zeilvloot, lagen de historische schepen vandaag voor Pampus. De zeilschepen van de Hollandsche Zeilvloot gaven vandaag om exact 14:00 uur een noodsignaal af om aandacht te vragen voor de vloot. De vele scheepshoorns en toeters, samen met het hijsen van de Nederlandse driekleur op alle schepen zorgden voor een uniek kippenvel moment. 

Foto: Freddy Schinkel

Het initiatief voor deze manifestatie komt vanuit de schippers zelf. Door de gevolgen van de corona-crisis is een noodfonds voor de branche noodzakelijk, zodat maatwerk maatregelen kunnen worden geleverd aan de ondernemers. Met zowel de petitie als de manifestatie zetten de schippers uit de vloot de brief, die door de BBZ reeds naar de minister is verstuurd, kracht bij.

Het initiatief van de schippers werd al gesteund door de HISWA-RECRON en de BBZ, vereniging voor beroepschartervaart. Vandaag kwam daar steun uit alle windrichtingen bij. De 17 Gemeenten met havensteden aan het IJsselmeer en Waddenzee betuigden hun steun middels een brandbrief aan de twee ministers Wiebes en van Engelshoven en vanuit de Tweede Kamer kwam een steunbetuiging van Wytske Postma, woordvoerder scheepvaart. 

Foto: Klaas Wiersma Media

De organisatie van de manifestatie kijkt terug op een vlekkeloos verlopen dag. De waterpolitie en autoriteiten lieten weten onder de indruk te zijn van de goede organisatie. Inmiddels zijn alle schepen weer onderweg naar hun thuishaven in afwachting van maatwerk maatregelen voor deze branche.

Steun uit alle windrichtingen 

Steun van de 17 Gemeenten met havensteden aan het IJsselmeer en de WaddenzeeDe gezamenlijke gemeenten rond het IJssel- en Markermeer en aan de Waddenzee hebben vandaag, op initiatief van gemeente Harlingen, in een brandbrief aan de twee ministers Wiebes en van Engelshoven aandacht gevraagd voor de Hollandsche Zeilvloot: “Wij hechten als gemeenten een grote waarde aan dit varende erfgoed om verschillende redenen. Het feit dat er vandaag een manifestatie van zo’n 175 historische schepen plaatsvindt is tekenend voor de zorgelijke situatie, die velen raakt en versterkt de urgentie voor ondersteuning.”

“De Bruine Vloot bestaat uit ca. 400 historische schepen, die merendeels gebouwd zijn aan het begin van de 20e eeuw. Het is de grootste nog varende zeilvloot ter wereld. Steden rond IJssel- en Markermeer en de Waddenzee hebben traditioneel een sterke band met de zeilchartervaart, die van groot belang is voor het toerisme en de inwoners. De schepen van dit varend erfgoed verrijken de aanblik van onze havensteden en leveren een substantiële bijdrage aan de economie.”

Bort Koelewijn, burgemeester van Kampen, betuigde zijn steun ook via social media: “Hoe kunnen we onze Nederlandse watersteden voorstellen zonder de in het oog springende Hollandsche Vloot? We zouden onze trots, de ziel uit onze havens, onze levende historie laten verdwijnen! Dat mag niet gebeuren!”

Steun vanuit de Tweede Kamer
Wytske Postma, Tweede Kamerlid voor het CDA en woordvoerder voor de scheepvaart: “Onze historische vloot zit in zwaar weer. Het is in ons aller belang dat de hele vloot veilig de haven bereikt. Want het hoort zo bij ons land: wat is een IJsselmeer zonder zeilschepen? Een wad zonder droogliggende platbodems? Of onze Nederlandse zeeschepen die de wereldzeeën bezeilen. Dit prachtige zeilende erfgoed mag niet verloren gaan.”

Foto http://www.photoenzo.nl/

“Daar moeten we ons als Nederland en als politiek voor inzetten. Het behoud is maatwerk. Dat betekent dat we moeten kijken hoe we er voor kunnen zorgen dat een schip zijn certificaat niet kwijt raakt. Dat betekent dat we ook blijven zoeken naar een manier waarop schepen gasten kunnen ontvangen op een manier waarop je er nog brood mee verdient. Dit prachtige zeilende erfgoed mag niet verloren gaan.”

Noodfonds echt hard nodig

Een noodfonds voor de Hollandsche Vloot is hard nodig omdat het tweede pakket generieke maatregelen ontoereikend is om te voorkomen dat veel historische schepen er straks niet meer zullen zijn als gevolg van faillissementen. De schippers van de Hollandsche Zeilvloot geven zich niet zomaar gewonnen. Hun grootste passie is het in de vaart houden van de vloot zodat zij hun gasten ook in de toekomst kunnen laten genieten van een bijzondere en duurzame manier van vakantie vieren in eigen land. 
 
Over de Hollandsche Zeilvloot – Natuurlijk op ‘t waterDe Hollandsche Zeilvloot is sinds kort de gezamenlijke identiteit van de zeilende chartervaart in Nederland. Om sterk te staan richting de toekomst leek een gezamenlijke identiteit noodzakelijk. Hierna volgden de petitie en nu ook de manifestatie op 9 juni 2020.