Quarantaine op cruiseschepen… niet allen Coronavirus schuldig

Het Coronavirus is niet de enige schuldige aan quarantaine maatregelen op cruiseschepen. Niet dat we voor dit ‘vieze beestje’ verzachtende omstandigheden willen inroepen, integendeel.

In februari 2020 brak op het cruiseschip “Diamond Princess” in de buurt van Tokio het Cornavirus uit. De  3700 passagiers en bemanning zaten vast, enkele honderden van hen waren besmet en meerdere stierven. Pas na twee weken gaven de Japanse autoriteiten het schip vrij.

Maar quarantaine op een cruiseschip kan meerdere oorzaken hebben. Het cruise portal ‘Mervando’ uit Keulen lichtte een paar andere spraakmakende situaties toe die een kortere of langere quarantaine aan boord voor gevolg hadden.

Vrouw vermoord  op “Emerald Princess”

Moord op volle zee, het zou de titel van een misdaadroman van Agtha Christie kunnen zijn, maar in juli 2017 was het de realiteit op het cruiseschip “Emerald Princess”. Na de gewelddadige dood van een 37-jarige vrouw vond er een lockdown plaats voor de kust van Alaska. Aangezien het overlijden plaatsvond in Amerikaanse wateren, begon de federale FBI met haar onderzoek. De vakantiegangers mochten het schip acht uur lang niet verlaten. De echtgenoot van het slachtoffer werd gearresteerd. Hij pleitte schuldig aan de moord op zijn vrouw in februari 2020.

Mexicaanse griep op het cruiseschip “Pacific Dawn”

De bemanning en passagiers van het cruiseschip “Pacific Dawn” werden in mei 2010 ook bedreigd door een virus. Op dat moment brak de Mexicaanse griep uit. Het schip dreef bijna een week voor de kust van Australië. Drie bemanningsleden waren besmet met het H1N1-virus. De lokale autoriteiten vermoedden dat nog vijf andere passagiers besmet waren. Omdat er echter al snel geen tekenen van verdere infecties waren, werd het isolement van de passagiers opgeheven.

Mazelen op het Scientology schip “Freewinds”

Het zou een spirituele retraite worden, maar voor de passagiers werd het cruiseschip ‘Freeewinds’ een gevangenis van twee weken: in mei 2019 zaten ongeveer 300 volgers van de religieuze beweging Scientology vast voor de haven van de hoofdstad van Saint Lucia in het Caribisch gebied. De lokale autoriteiten weigerden hen aan land te laten gaan en hun reis voort te zetten. De reden hiervoor was niet van ideologische aard. Aan boord waren de mazelen uitgebroken. De incubatietijd van de zeer besmettelijke infectieziekte is tussen de tien en twaalf dagen, waardoor de quarantainesituatie na ongeveer twee weken werd opgeheven.

Het Norovirus scheept in

Bij herhaling hebben cruiseschepen te maken met een uitbraak van ‘acute gastro-intestinale aandoeningen’. De schuldige blijkt doorgaans het Norovirus te zijn. Onlangs was er binnen een paar weken twee keer een uitbraak aan boord van de “Caribbean Princess” . De passagiers vertoonden symptomen zoals misselijkheid en diarree, daarom moest het schip de reis annuleren en terugkeren naar de vertrekhaven.
In januari 2018 vond er een uitbraak plaats op het cruiseschip “Sea Princess”, waarbij 200 van de in totaal 2.000 reizigers werden geïsoleerd. Ze brachten 60 uur in quarantaine door in hun hutten.

Omdat op cruiseschepen de nabijheid tussen passagiers moeilijk te vermijden is, zal de sector de Corona golf moeten laten uitdeinen voor men weer de trossen kan los gooien.

Bron: Cruiseportal ‘Mervando’.

Foto: Cruiseschip (c) lvd