Juiste ledlampen voor de boot

Navigatieverlichting is voor boten niet verplicht zolang er alleen overdag en met goed zicht gevaren wordt. Boten dienen bij slecht zicht én tussen zonsondergang en zonsopgang bootverlichting te voeren. De regels met betrekking tot verlichting is afhankelijk van de soort boot; de omvang en de snelheid.

Zeven meter of meer
Elk schip met een lengte van meer dan 7 meter met een motor, moet over boordverlichting, een heklicht en een toplicht of stoomlicht beschikken wanneer het tussen zonsondergang en zonsopgang of in slecht zicht vaart. Boordverlichting is groen en rood, heklicht en toplicht zijn wit. Vaartuigen zonder motor, bijvoorbeeld een zeilboot voert geen stoomlicht. Hierdoor is duidelijk te zien wat voor boot het is.

Minder dan zeven meter
Een zeilboot minder dan zeven meter mag uitsluitend een wit rondom licht op de top van de mast voeren. Deze verlichting dient 360 graden zichtbaar te zijn. Ook een motorboot zonder kajuit met een lengte van minder dan 7 meter én waarvan de hoogst bereikbare snelheid niet meer is dan 13 km per uur, mag uitsluitend gebruik maken van een wit rondom licht. Bij de meeste boten wordt het rondom licht geplaatst op een paal zodat deze goed zichtbaar is voor andere schepen. Voor het rondom licht zijn er speciale afneembare verlichtingsarmatuur. Deze lampen zijn zonder bedrading te monteren.

Led lampen
Iedereen kent wel de voordelen van led verlichting. Duurzaamheid en zuinig in gebruik. Ook voor boten zijn er speciale LED lampen. Speciaal voor boten zijn de G4 steeklampen en de marine navigatielamp van 10-30 volt. Ook voor boten geldt dat led verlichting vele voordelen biedt. Naast de lange levensduur wordt de accu minder belast. Omdat er in de boot spanning van een 12 volt accu komt, zal zuinige Led verlichting voor langere branduren zorgen en zal de levensduur van de accu aanzienlijk worden verlengd.

Spanning
Doordat de accu van een boot door een dynamo wordt opgeladen waarbij verschil in spanning kan ontstaan, is het van belang om speciale led verlichting in te bouwen. Ledstrips zijn erg populair om te gebruiken in iedere boot. De strips kunnen zonder problemen worden aangesloten op een 12 volt accu spanning. Bij het plaatsen van de ledstrip waar 24 volt wordt gebruikt, dient gebruik te worden gemaakt van een speciale led vervormer.

Het is verstandig om led verlichting te gebruiken wat waterdicht (IP67) of spatwaterdicht (IP65) is. Op een boot wordt bij gebruik buiten vrijwel altijd gekozen voor waterdichte led strips.