Geen kiel maar 2 gigantische foils… maak kennis met de  AC 75, het nieuwe zeiljacht van de America’s Cup

Zoals eerder aangekondigd waren  de dagen van de AC50, de vliegende catamaran van de laatste America’s Cup, geteld. De Nieuw-Zeelanders, winnaars van de 35ste uitgave van deze prestigieuze race genoten het voorrecht om het nieuwe type boot te bepalen.

In recordtijd hebben ze zojuist de opvolger ervan onthuld, de AC 75, een originele monohull, waarvan de topsnelheid superieur zou zijn aan die van zijn voorganger.  Daarmee wordt in 2021 de 36ste editie van de America’s Cup in Auckland betwist.

ac_75_3866_lrDe AC 75 als een 23 meter  monohull (75 voet) van vijf ton,  zonder kiel, maar met een T-vormig zwaard en twee gigantische T-kantelfoils met ballast en een spanwijdte van 18 meter die er voor zorgen dat de boot weer gaat ‘vliegen’. De zelfoprichtende boot is voorzien voor 10 tot 12 koppige bemanning.

Wie alvast in zijn nopjes blijkt te zijn met het nieuwe concept is het Britse Landrover BAR team van Sir Ben Ainslie. De nieuwe CEO van het  ‘BringTheCupHome’ project Grant Simmer is verheugd dat de ervaring opgebouwd met de vorige boot, de AC35, niet verloren gaat. Integendeel, het nieuwe concept is een uitdaging voor het design en engineering team om de ultieme doelstelling te realiseren. Die blijft de America’s Cup voor het eerst naar zij  thuisland Groot-Brittannië brengen.