Youth America’s Cup nieuw leven ingeblazen

De  Youth America’s Cup-regatta wordt in 2020 en 2021 weer opgepikt en zal met een gloednieuwe  9 meter foiling mono-hull, de AC9F, worden betwist.

De Youth America’s Cup is een gezamenlijk initiatief van het Royal New Zealand Yacht Squadron (RNZYS), de China Sports Industry Group (CSIG) en Emirates Team New Zealand (ETNZ). Het uit meerdere manches bestaande  evenement zal beginnen met een vlootrace-seeding-evenement in China in november 2020 en vervolgens een matchrace-evenement in Auckland van 18  tot 23 februari 2021 met de finale tussen 8 en 12 maart 2021, net buiten de RNZYS in de schaduw van de iconische havenbrug van Auckland.

In lijn met de originele America’s Cup is deze wedstrijd ontworpen als een ‘vriendelijke competitie tussen jachtclubs van alle landen’. In tegenstelling tot eerdere edities zijn meerdere inzendingen uit verschillende landen toegestaan.

Er geldt een leeftijdsbeperking voor de bemanningen, die moeten tussen de 18 en 24 jaar oud zijn. Om diversiteit op dit niveau aan te moedigen, bestaat het 4-koppige team uit twee mannen en twee vrouwen met een maximaal bemanningsgewicht van 311 kg.

Het Youth America’s Cup-evenement, in combinatie met de opwindende AC9F-boot, is gecreëerd om de beste jongens en meisjes van over de hele wereld een springplank te bieden naar de AC75 waarmee de America’s Cup betwist wordt. Dat zei  Grant Dalton, CEO van Emirates Team Nieuw-Zeeland. Zijn huidige America’s Cup team bestaat uit een aantal bemanningsleden van het winnende Youth AC-team van 2013.

Meer informatie over de Youth America’s Cup: www.youthamericascup.com

Intussen heeft Team Emirates Team New Zealand een video gepubliceerd, waarop je de nieuwe AC75 monohull voor de komende America’s Cup in maart 2021 in Auckland ziet foilen.