Eerste testzeilen nieuwe X4° van Deense X-yachts

Op 20 juni lanceerde X-Yachts het kleinste lid van de Pure X Range, de X4°. In januari eerder dit jaar werd dit model voor het eerst getoond op Boot Düsseldorf. Sindsdien mocht de Deense werf reeds 14 bestellingen noteren.

 In een zeer vroeg stadium van het ontwikkelingsproces werd voorzien dat het eerste productie exemplaar uitvoerig getest zou worden door de designers en de bouwers van het jacht. Het controleren van de vaarprestaties van een gloednieuwe boot vereist een lange lijst met checkpoints. De nieuw aangestelde directeur van Design & Engineering, Thomas Mielec, noteerde onder meer dat de trim, rig en engineering van de mast belangrijke punten zijn. In een stevige windvlaag op de tweede testdag bleek dat de spanning op de verstaging van rigging van de anders mooi staande Axxon-koolstofmast diende verhoogd te worden. De boot bleek perfect uitgebalanceerd met een goed roer-gevoel, zowel aan de wind bij een lichte bries als bij stevige windvlagen.

Thomas Mielec vervolgt: ,,Het stuursysteem leek in alle omstandigheden zeer responsief en gaf ons het gevoel echt goed onder controle te zijn, zelfs wanneer we onder gennaker op een zeer krap bereik in 22+ kts wind in vlagerige omstandigheden gingen. Het kostte veel moeite en verkeerd trimmen en slecht sturen om uit het roer te lopen en zelfs dan kregen we een duidelijke waarschuwing voordat we de grip kwijtraakten.

Een grondige inspectie van alle betrokken constructiedelen bij een windkracht van meer dan 24 knopen leerde dat van krachten van mast en tuigage perfect werden afgeleid. Het gaf ons de indruk van een zeer stijve en stevige constructie, precies zoals we het wilden.

We hebben een zeer soepele en stille lopende motor van het goed presterende merk Yanmar ervaren. Yanmar heeft ons later bijgestaan ​​bij een kleine aanpassing van de schroefdiameter om de perfecte combinatie van motor, boot en schroef te bereiken. Wat de ergonomie en geometrie van de deklay-out betreft, werden enkele opmerkingen gemaakt,  maar in feite waren alleen  kleinere aanpassingen vereist”, besluit de Design & Engineering directeur..

Het interieur van de X4°

De X4° zal in 2019 worden aangeboden in een opstelling met 2 cabines, maar vanaf 2020 zullen we een lay-out met 3 cabines toevoegen aan de modelconfiguraties. De lay-out met 2 cabines heeft een dubbele cabine aan bakboord en de lay-out met 3 cabines schrapt de achterkajuit en voegt een dubbele cabine toe aan stuurboord.

 X-Yachts heeft gewerkt aan het creëren van een interieur dat ondanks het compacte formaat ruim aanvoelt. Het interieur wordt standaard geleverd in Scandinavisch eiken fineer met teak laminaat op vloerplaten. Alle fineren worden met de hand geselecteerd door onze specialisten door een van de meest exclusieve leveranciers voor de maritieme markt voor hoogwaardige jachten.

De prijs van de  X4° standaardboot bedraagt  € 257.500 (excl. btw).

X-Yachts Belgium, Heist-op-den-Berg – ev@x-yachts.be – x-yachts.com