Mark Slats na solozeilrace van 214 dagen als held onthaald

Mark Slats is zaterdag 23 februari als een ware held onthaald in de haven van Scheveningen. Hij heeft net de Golden Globe Race2018, een soloreis van 214 dagen, achter de rug. Mark finishte twee weken geleden als tweede in het Franse Les Sables d’Olonne.

De 41-jarige Mark Slats zeilde solo, non-stop rond de wereld in zijn familiejacht Ohpen Maverick, een Rustler 36.  Gebruik van moderne communicatie- en navigatieapparatuur was, net als hulp van buitenaf, was niet toegestaan tijdens de Golden Globe Race.

Sailing4cancer

Tijdens de race wilde Mark onder de naam Sailing4cancer € 50.000,- ophalen ten behoeve van de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Zijn moeder heeft een ernstige vorm van longkanker en was de grote stimulans om deel te nemen aan de race want ‘opgeven was geen optie’.

Een donatie is nog welkom via https://actie.avlfoundation.nl/sailing4cancer. De volledige opbrengst komt ten goede aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation ten behoeve van onderzoek door professor dr. Bernards. Bernards doet onder andere onderzoek naar goedkopere medicijnen tegen kanker.

Runner up in de Golden Globe Race

In 214 dagen zeilde Slats in zijn eentje rond de wereld in zijn Rustler36 Ohpen Maverick. Op 1 juli 2018 begon hij aan de epische race in Les Sables d’Olonne in Frankrijk waar hij exact 7 maanden later, op 31 januari 2019, als tweede deelnemer finishte. Na het ronden van de drie beroemde kapen; Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn, finishte Slats slechts twee dagen achter de Franse zeilveteraan Jean-Luc van den Heede. Een prestatie van wereldformaat. De zeer ervaren Van den Heede rondde 12 keer eerder Kaap Hoorn en deed tweemaal de legendarische Vendée Globe campagne. Slats trotseerde enorme stormen, lange periodes van windstilte, sloeg overboord, raakte gewond, kwam zonder drinkwater te zitten en werd verrast door een haai tijdens de schoonmaak van zijn onderwaterschip.

Geroemd door fans van over de hele wereld

Mark wordt door fans van over de hele wereld geroemd om zijn sportieve houding. De wijze waarop hij mede deelnemers door de moeilijke momenten wist te helpen door chatsessies op de radio. Deelnemers als Susie Goodall – de enige vrouwelijke deelnemer aan de race-, Abhilash Tomy, Are Wiig, Uku Randma en Gregor McGuckin werden meermaals door Slats opgepept in de dagelijkse chatsessies via de radio. Ondanks dat de race solo gevaren werd zorgden deze chatsessies voor een waar groepsgevoel gedurende de race.

Van de 17 deelnemers die 1 juli jl van start gingen hebben er 12 de race vroegtijdig moeten beëindigen. Voor 5 deelnemers was een gebroken mast de reden van stoppen, 4 van hen moesten geëvacueerd worden en 3 schepen zijn vrijwel direct na evacuatie gezonken. Slechts 1 deelnemer wist middels een noodtuig de haven van Kaapstad binnen te lopen nadat zijn mast was afgebroken. Andere deelnemers moesten stoppen wegens materiaalproblemen of persoonlijke problemen. Hierbij kan je denken aan gebrek aan contact met het thuisfront maar ook

‘Sailing like it’s 1968′

De Golden Globe Race 2018 is een eerbetoon aan de race die eenmaal eerder, 50 jaar geleden, werd gevaren. In 1968 gingen er 9 deelnemers van start waarvan er 7 vroegtijdig afhaakten en 1 zelfmoord pleegde. Alleen Sir Robin Knox Johnston finishte in de editie van 1968. Na aankomst in Les Sables d’Olonne ontving Slats een telegram met felicitaties van Robin Knox Johnston die op 1 juli 2018 het startschot gaf vanaf Suhaili, het schip waarmee hij in 1969 finishte.