Het duurzaamste motorjacht

De E-Hybrid 36 is een jacht van bijna 12 meter lang, met een elektrische motor en zonnepanelen. Ontwerper Ronald Hagenaar van Queens Yacht Design Holland deed jarenlang onderzoek naar duurzaamheid. Zijn doel: een pleziervaartuig dat een geavanceerd, elegant ontwerp combineert met Zero-Emission en een fluisterstille motor.
Het is heerlijk stil en schoon varen met deze motorkruiser met elektrische hoofdmotor. Geen dieselmotor aan boord betekent ook geenongezonde en milieuvervuilende uitlaatgassen. Bij dit Zero-Emission jacht is veel aandacht besteed aan het gebruik van duurzame en onderhoudsarme materialen. Verrassend zijn de zonnepanelen voor het opwekken van stroom. De efficiënte voortstuwing en onderwatervorm maken van dit pleziervaartuig het duurzaamste en meest comfortabele motorjacht in haar klasse. En dat alles in combinatie met een tijdloos design.

‘Ik kwam tot dit ontwerp doordat ik zag dat er nauwelijks duurzame ontwikkelingen waren bij de pleziervaartuigen groter dan een sloep,’ vertelt jachtontwerper Ronald Hagenaar van Queens Yacht Design Holland. ‘Dit in tegenstelling tot de vele ontwikkelingen in het verduurzamen van gebouwen en auto’s. Ik zag dit als een mooie uitdaging. Na twee jaar van ontwerpen en onderzoek naar elektrische motoren, accutechnologie, energieopwekking aan boord en duurzame materialen, is de E-Hybrid 36 het resultaat.’

Net als de elektrische auto’s

‘Fluistervaren’ wordt het ook wel genoemd: de rust tijdens het varen is een verademing. Een elektromotor maakt namelijk vrijwel geen geluid. Net als moderne elektrische auto’s heeft ook de E-Hybrid 36 accu’s aan boord. Ze leveren de stroom die de elektrische motor nodig heeft om het schip voort te stuwen. Dit jacht is ook geschikt voor mensen die meer stroom verbruiken, omdat ze graag langere tochten maken of van sneller varen houden. Hier zijn slimme technische oplossingen voor bedacht.

Loungen en koken

Aan boord kun je heerlijk van het uitzicht genieten terwijl je een hapje of drankje pakt in de keuken, lekker ontspannen op de bank zit of het schip bestuurt. Het bovendek is gelijkvloers. Het heeft een zwemplatform en een comfortabele loungebank met tafeltjes, met daarvóór de keuken en de stuurstand. Naar keuze hebben keuken en besturing een open of gesloten dak.
Overnachten aan boord kan ook. Een paar tredes lager voor in het jacht zijn een aparte douche en aparte toiletruimte gebouwd. De knusse zithoek is vlot om te vormen tot een tweepersoons bed. Aan een versie met vier slaapplaatsen wordt gewerkt.

Momenteel wordt gezocht naar een werf die een serie van deze motorjachtenkan bouwen.

www.queensyachtdesign.nl