Bye, bye Breskens… Belgian Boat Show Float trekt naar Nieuwpoort

Zo, de kogel is door de kerk, nadat de Belgian Boat Show door de vorige eigenaar Easy Fairs werd overgelaten aan beurs- en eventorganisator Conceptum heeft dit bedrijf nu ook de hand weten te leggen op de Nieuwpoort Boat Show.

Misschien moet de BBS Float die de voorbije twee jaar in Breskens werd georganiseerd als een verdoken aanval gezien worden op deze najaarsshow. Alhoewel, de Nieuwpoort Boat Show heeft er driftig toe bijgedragen om zichzelf in de vernieling te rijden, onder meer door niet gehonoreerde afspraken en bedenkelijke beleidskeuzes.

Een ‘drijvende’ show komt steeds op een locatie terecht waar ‘plaats’ moet geruimd worden voor het event. Hopelijk weet de nieuwe organisator in Nieuwpoort  een werkbare omgeving voor de exposanten en bezoekers te onderhandelen.

Blijft Breskens nu verweesd achter? Ik dacht het niet, een van de meest Belgisch getinte havens heeft zijn op stapel staande vastgoedprojecten netjes onder de aandacht kunnen brengen, dat is toch mooi meegenomen.

De overname van de bootshow door Conceptum is als een vestzak-broekzak operatie te beschouwen, gezien het deels gemeenschappelijk aandeelhouderschap tussen overlater en overnemer. Dat de beurs daarmee niet in handen van groentjes komt is alvast een positief gegeven. Conceptum heeft heel wat credibiliteit weten op te bouwen in de organisatie van reisbeurzen (Vakantiesalon, Antwerpen) en bier- en wijnbeurzen (Megavino, Brussel).

Strategisch

Het inlijven van de beurs in Nieuwpoort kan een strategisch goed zet zijn, Conceptrum heeft  nu een voor- en najaarsgebeuren in portefeuille. Samen met de actieve beurs ‘ Beach’ in Knokke, bestrijken zij nu quasi het totale watersportspectrum. Vooral de actieve ‘Beach’ beurs mag hierbij niet onderschat worden, dit is het enige segment waar terdege groei wordt opgetekend en waar een jonger publiek echt aan zijn trekken komt. Buitenlandse beurzen, zoals marktleider Boot Düsseldorf,  gooit al deze deelsegmenten samen en wist dit tot het grootste gebeuren in Europa uit te bouwen. Maar niets zegt dat een in tijd gespreide aanpak van de deelsegmenten geen extra voordelen biedt. Zowel bezoekers als exposanten kunnen selectief hun aanwezigheid bepalen.

De nieuwe organisator moet zich nog bewijzen in de watersportsector, maar dat ze na een aantal jaren er in geslaagd zijn om de non-profit sector, met name  de branche verenigingen, weer nauwer bij de beurzen te betrekken, is alvast een positief signaal. Het wordt weer uitkijken of de Belgische markt voldoende potentieel biedt om de diverse watersportmanifestaties een economische basis te verschaffen.

Belgian Boat Show by Conceptum – 9/11 febr. en 15/17 febr. 2019 – Flanders Expo, Gent.