Route du Rhum: Jonas Gerckens voor herstelling in Cascais

Jonas Gerckens heeft het traject van de Route du Rhum achter zich gelaten om aan te meren in de haven van Cascais, Portugal, om herstellingen aan de boot door te voeren. Door de bijzonder gure weersomstandigheden vielen een dag eerder de batterijen uit aan boord van zijn Volvo 104.

Door het gebrek aan accu spanning viel de kaartplotter uit en ook de automatische piloot. Met een nieuwe depressie die zich aankondigde wou Jonas het risico niet nemen om zonder deze vitale instrumenten door te varen.  Met spijt in het hart nam hij dan ook de beslissing om richting Cascais te varen, de dichtstbijzijnde haven waar het technisch team  van Julien Lubrano hem opwacht om de nodige herstellingen uit te voeren. Hij lag toen in 16de positie in zijn klasse.

De vloot van de Class40 ligt intussen heel verspreid en er vielen reeds meerdere mastbreuken en opgaven te noteren. Het is nog niet duidelijk wanneer de schippers in de Class 40 die bescherming zochten onder de Franse en Spaanse kust opnieuw richting Guadeloupe zullen varen. Het weerbeeld blijft erg turbulent, zeker tot en met zondag. Vanaf maandag wordt kalmer weer voorspeld.   Jonas blijft optimistisch, zoals hij in de video duidelijk maakt. Ook hij hoopt zo vlug mogelijk weer van start te gaan, richting Guadeloupe.

 

Gabart

Intussen is de leider in de wedstrijd François Gabart reeds voorbij halfweg en hij heeft reeds meer dan 1.600 mijl op de teller staan. Zijn ultim MACIF wordt achternagezeten door Francis Joyon met IDEC Sport. De voorsprong van de leider op de eerste achtervolger bedraagt ongeveer 120 mijl. Zij bereiken warmer en rustiger water  ten westen van de Canarisch eilanden. Macif wordt zaterdagnacht of zondagmorgen verwacht aan de aankomstlijn in Pointe-à-Pitre. Dat betekent da het 7 dagen, 15 uur record van Loïck Peyron van vier jaar gelden ernstig bedreigd is.

Volg de Route du Rhum op onze watersportsite: www.watersportnieuws.eu

 

Foto: Credit: Vincent Curutchet