Francis Joyon wint  Route du Rhum 2018 in spannende finale en vestigt nieuw record

Francis Joyon won de line honours en vestigde een nieuwe recordtijd voor de trans-Atlantische solo race van 3.542 zeemijl, Route du Rhum-Destination Guadeloupe, van Saint-Malo in Bretagne naar Pointe-à-Pitre op Guadeloupe.

Foto: Francis Joyon voltooide de single-handed race in 7 dagen, 14 uur en 21 minuten. Credit: Yvan Zedda.

 In de klamme hitte en zeer lichte wind  van de Caribische nacht gleed Joyon, 62 jaar, over de finishlijn op IDEC Sport om 23: 21.47 lokale tijd (03: 21.47 UTC) en ging François Gabart op MACIF  slechts zeven minuten en acht seconden vooraf. Van een bloedstollende finale gesproken.

De nieuwe recordtijd bedraagt 7 dagen, 14 uur en 21 minuten. Opmerkelijk is dat het vorige record uit 2014 op naam van Loïck Peyron met dezelfde boot als deze van Joyon gevestigd werd maar onder de naam Banque Populaire VII.

“Het was slechts anderhalve minuut voor de finish dat ik besefte dat ik kon winnen,” aldus Joyon die niet aan zijn proefstuk toe was en in 2010 nog tweede werd. “Voor de laatste gijp was François Gabart sneller dan ik met zijn Code Zero en vrijwel helemaal tot aan de finishlijn had ik een visioen van hem dat hij naar binnen stoof en me weer voorbij stak omdat hij twee of drie knopen sneller ging.”

Joyon nam pas de leiding tijdens de laatste bocht, de beroemde boei van Basse Terre, zo’n 24 mijl vóór de finishlijn toen hij en Gabart in het donker naar de windstille westkant van Basse Terre afdreven.

Voor meer commentaren in de internationale media, zie www.watersportnieuws.eu

Foto: Epische strijd tussen de twee Franse schippers, François Gabart (MACIF) en Francis Joyon (IDEC Sport). Credit: Yvan Zedda