Wispelturige weergoden stuwen BK Golfsurf naar hoogtepunt

Afgelopen week werden na 34 uur wedstrijd de nieuwe Belgische golfsurfkampioenen gekroond in zes categorieën. De Noordzee zorgt wel eens voor voldoende deining maar om de tsunami aan deelnemers – elk jaar een nieuw record –  allemaal hun kans te laten wagen, moet het Protest BK Surf by GoPro wel naar de Franse kust uitwijken voor meer garantie op golven. En die golven waren er in alle maten dit jaar, van te groot naar te klein, met regen en wind of rustig onder de zon, en gelukkig ook het perfecte midden.

Credit foto Damian Davila

Protest Belgisch Kampioenschap Surf by GoPro: Vieux Boucau – 27 oktober t.e.m. 2 november 2018

Er zijn steeds meer maar ook telkens jongere surfers op het BK, bewijst de reactie van de winnaar in de koningsklasse Shortboard Men. “Eindelijk,” zei Michiel Van Acker uit Brugge opgelucht, en hij is er pas 21. Met negen deelnames is hij tussen de golf aan jong talent al één van de anciens. De jongste deelnemer was er zes, misschien wel een kandidaat voor een olympische medaille in 2032! Golfsurfen doet zijn intrede op de Olympische Spelen in 2020.

Foto: Michiel Van Acker – Winnaar Shortboard Open – credit foto Damian Davila

 


Protest #BKsurf by GoPro 2018: het complete videoverslag door Sam Van Olmen
 

Ontstuimige stroming

Na vier edities in het Franse Vieux Boucau met een zomerse zon in het najaar, maakte de herfst dit jaar wel zijn naam waar. De golfvoorspellingen gingen alle kanten uit en veranderden elke dag, de omstandigheden waren vaak te onstuimig en de stroming was soms de absolute baas in het water. “Het was niet gemakkelijk om te kiezen wanneer we wie zouden laten surfen,” vertelt de Duitse wedstrijdleider Uli Scherb die al jaren in het Atlantische badplaatsje woont. “Maar ik ben blij met hoe het uitgedraaid is, we maakten er een mooie wedstrijd van. Ik leid trouwens al 20 jaar golfsurfcompetities en ik vind dit de beste plek voor een wedstrijd, stak Scherb nog een pluim op de hoed van de Belgische Surf Federatie. 

Jorre Claeys – credit foto Damian Davila

Records blijven sneuvelen

Golfsurfen wint gigantisch aan populariteit en ook het BK blijft records breken. “Het recordaantal deelnemers was al voor de start van het kampioenschap gebroken,” vertelt organisator Tommy Maenhaut. “Om de wedstrijd binnen de voorziene tijd te kunnen afwerken en iedereen voldoende tijd tussen de golven te gunnen, was er dit jaar voor het eerst zelfs een maximum aantal deelnemers. We splitsten de juniorcategorie naar internationale standaarden op in ‘Under 14’ en ‘Under 18’ om aan de grote toestroom van jonge surfers te beantwoorden. En de jeugd stootte ook door tot in de ‘Shortboard Men’ zonder leeftijdsgrens. Drie van de vier finalisten kwamen uit de twee juniorcategorieën, alweer een record, net als die van de jongste deelnemer, die was dit jaar amper zes jaar. Ook het aantal girls was een record.

Lars Peeters – U14 Shortboard – credit foto Damian Davila

Golfsurfen voorbeeldsport 

De Belgische Surf Federatie zet al jaren in op de jeugd met lokale Noordzeewedstrijden, verschillende trainingsstages in binnen -en buitenland en deelnames aan landen-EK’s en WK’s, met resultaat. Het jong Belgisch talent zocht en vond al aansluiting bij de Europese top. “Door een late wijziging van datum viel het landen-WK en het BK dit jaar samen, dus een aantal vaste waarden op het BK, verdedigen nu onze driekleur in Californië,” vertelt Tommy. “Op internationaal niveau worden mannen en vrouwen helemaal gelijkgesteld, golfsurfen vervult zelfs een pioniersrol en tijdens manches van het WK is het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijkgesteld. We hebben voor de Belgische  delegaties op de internationale tornooien meer meisjes nodig dus we zien ze heel graag beginnen op het BK en zo hopelijk doorstromen,” besluit Maenhaut.

Louis Escudeiro – U14-Shortboard – credit foto Damian Davila

Antwerpse comebacks

Dit BK was er ook eentje van de comebacks. Oscar Gauchi groeide op in Berchem maar woont nu in het Portugese Porto waar een blessure hem lang op het strand hield. Na een spannende strijd met zijn Bredense neef Daan Vanoverbeke pakte Oscar de titel bij de ‘Under 18’. “Ja, ook Antwerpenaren kunnen surfen,” sprak  hij op het podium en dat bewees Jasmine Debeer in de Girls-categorie. Ook zij won na een lange blessure. Na enkele jaren in Australië studeert ze nu in Gent en ze was maar al te blij dat ze weer het water in kon, en dankzij een uitdagende golf met succes. Twee deelnemers wonnen een eerste titel bij een eerste deelname. Louis Escudeiro kwam als uit een doosje uit de Algarve de Under 14 winnen. Zijn Belgische moeder begon dankzij hem te surfen en nam drie jaar geleden al eens deel aan het BK maar haar zoon deed beter. Ook Oostendenaar Sascha Borrey toonde voor het eerst hoe hij dansend kleine golven berijdt op een grote plank. Hij toonde de beste ‘noseride’ waar het in de beginjaren van de golfsurfsport om draaide: gracieus glijden op de voorkant van de plank. Sascha legde de Belgische lat in die discipline een stuk hoger en verdreef verdedigend kampioen Michiel Van Acker naar de tweede plaats.

Oscar Cauchi – U18 Shortboard – credit foto Damian Davila

Strikken en scoren

Zo erg vond die dat niet, nu hij de titel bij Shortboard Men wist te pakken na een spannende finale tussen Michiel en Under-18-kampioen Oscar Cauchi. “Ik longboard eigenlijk enkel als de golven echt te klein zijn, maar shortboard is mijn ding en ik heb na vele podiumplaatsen eindelijk mijn titel te pakken,” vertelt Michiel. Hij wist zich het best in de moeilijke omstandigheden te positioneren en kon zo het meest golven strikken en erop scoren. “Vorig jaar brak ik mijn enkel en kon ik nauwelijks surfen voor het BK, dit jaar stond ik op scherp na enkele weken volop trainen in Californië en Frankrijk.” Van Acker is er nog maar 21 maar nam al in 2010 voor het eerst deel. Greg Bogaert moest nog een stuk langer wachten op een eerste titel. Hij was er zestien jaar geleden al bij en werd nu Belgisch kampioen bij de Masters. Twins Bredene kwam naar het zuiden met een karavaan van bijna 100 leden en verzilverde het meeste podiumplaatsen en won zo overtuigend de titel ‘Surfclub van het jaar’. 

Sascha Borrey – Longboard – credit foto Damian Davila

Speeltuin in zee en op de dansvloer 

De crew van de Belgische Surf Federatie werkt hard om het BK niet alleen als een wedstrijd naar internationale standaarden op de kaart te zetten maar ook als clubuitstap en surffamiliefeest. De Revi Belgian Night was opnieuw een gezellig huwelijksfeest van Noordzeegarnaalkroketjes met lokaal artisanaal bier. Niemand wachtte echter op de openingsdans, daarvoor waren de plaatjes van Studio Brussel DJ Jeroen Delodder te aanstekelijk. De bezieler van Switch en Playground zorgde ook na de prijsuitreiking voor een memorabel feestje. En ook voor wie niet aan het BK deelneemt, valt er wat te winnen. De GoPro Challenge geeft achteraf nog een watercamera weg aan wie de beste beelden met zo’n camera maakte buiten competitie. Stemmen op het mooiste filmpje kan op de facebookpagina van de Belgische Surf Federatie. 

Greg Bogaert – Masters Shortboard – credit foto Damian Davila

BK op weg naar Olympische Spelen

De golfsurfsport wordt zowel in België als overal ter wereld niet alleen populairder maar ook professioneler. Vanaf 2020 speelt golfsurfen zelfs in de hoogste klasse: de Olympische Spelen. Voorlopig zonder garantie voor de toekomst maar het Internationaal Olympisch Comité wil verjongen en de surfsport past perfect in dat plaatje. Sport Vlaanderen (ex-Bloso) spot talent steeds vroeger en begeleidt het traject richting mogelijke medailles, dus het olympisch kader kan veel deuren openen. Of die eer een Belgische golfsurfer te beurt kan vallen, valt nog af te wachten maar het BK is een goed begin!

Hannes Hammelton – Longboard – credit foto Damian Davila

Meer info
www.bksurf.be
www.facebook.com/SurfingBelgium
#BKsurf

 Resultaten
Shortboard Men
1.    Michiel Van Acker
2.    Oscar Cauchi
3.    Daan Vanoverbeke

Shortboard Girls
1.    Jasmine Debeer
2.    Camille Kindt
3.    Joke Devreese

Under 14
1.    Louis Escudeiro
2.    Mats Coenije
3.    Lars Goormachtigh

Under 18
1.    Oscar Cauchi
2.    Daan Vanoverbeke
3.    Dries Rouquart

Longboard
1.    Sascha Borrey
2.    Michiel Van Acker
3.    Axel Vermeulen

Masters (+35 jaar)
1.    Greg Bogaert
2.    Kenneth Vaneygen
3.    Jurgen Deneire

Surfclub van het jaar
1.    Twins Club Bredene
2.    Inside-Outside Oostende
3.    Surfclub Windekind Oostduinkerke

Meer resultaten en scores op de BSF blog