Emotie op de steiger, start Volvo Ocean Race

VORDSC_3554Alicante, zaterdagmiddag 11 oktober, 14 uur. Het afscheid zit er op, de stoere zeezeilers en – zeilsters hebben de laatste tranen doorgeslikt en bevinden zich in ‘race mode’. Ze staan klaar voor de eerste etappe van de Volvo Ocean Race, die de zeven deelnemende one-design Volvo Ocean 65 zeiljachten de komende negen maanden een tochtje om de wereld voorschotelt. Tochtje… Een marathon van 38.739 mijl met  11 tussenstops op vijf continenten.

Vanuit het zonnige Alicante zetten zij koers naar de Middellandse Zee, door de Straat van Gibraltar en duiken dan de Atlantische Oceaan in. De meteo vooruitzichten wezen op een onrustig weerbeeld met regen na zonneschijn en wind die zou aanwakkeren tot 20 knopen. Eindbestemming van deze eerste etappe is Cap Town, Zuid-Afrika, waar de vloot over een drietal weken zal aankomen.

Na de eerste 24 uur was er nog weinig of geen afstand tussen Team Vestas Wind dat de groep aanvoerde en Team Brunel dat de rangen sloot, amper 4 mijl tussen de eerste en de laatse van de groep.

VORDSC_3643
De eerste tactische beslissing zal moeten genomen worden bij de intrede van de Atlantische Oceaan. Wordt geopteerd voor een meer Westelijke koers, wat de passage van de Doldrums eenvoudiger maakt, of vaart men een meer Oostelijke koers die een korter traject oplevert? De Doldrums, ook wel de equatoriale stiltegordel genoemd, is een continu thermisch lage druk gebied in de buurt van de evenaar. Het soms langdurig ontbreken van wind kan bepaald hinderlijk zijn voor racende zeiljachten, dat spreekt.

Ruim 50.000 toeschouwers maakten de start mee in Alicante. De Volvo Ocean Race wordt verslagen door 100 televisiestations wereldwijd. In België werd op de radio- en televisiezenders en in de grote publiekskranten amper  aandacht besteed aan  dit unieke sportieve gebeuren. Ons land is geen zeilende natie, zoveel is wel duidelijk. Alleen de gespecialiseerde pers heeft belangstelling voor het gebeuren.

Louis

VOR_InterviewLB4Aan boord van het Nederlandse Team Brunel treffen we de enige landgenoot aan die in deze race aantreedt. Louis Balcaen, die op 18 oktober tussen de golven door zijn 26ste verjaardag zal vieren. Team Brunel heeft de ervaren Nederlander Bouwe Bekking aan het roer. Die gaat resoluut voor het podium, hij is aan zijn zevende deelname aan de Volvo Ocean Race toe, waarvan de tweede als schipper.

De race is te volgen ‘alsof je mee aan boord zit’. Bij elk team hoort een cameraman die de actie in de huiskamer brengt.

Volg de Volvo Ocean Race online of via een app, beschikbaar voor iOS en Android.

Fotoreportage: Paul Bolsius voor Bootmagazine.be