Team Brunel leidt Volvo Ocean Race-vloot Newport uit op weg naar Cardiff

Op zondagavond 20 mei begon Team Brunel voortvarend aan de negende Volvo Ocean Race-etappe van Newport naar Cardiff, Wales. Het Nederlandse team van schipper en achtvoudig raceveteraan Bouwe Bekking (Deventer) leidde de vloot in 20 knopen wind Newport, Rhode Island uit. Gevolgd door respectievelijk MAPFRE, Dongfeng Race Team en het Nederlandse team AkzoNobel.

Foto: Start etappe 9 van Newport naar Cardiff, 20 mei 2018 – Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Bekking en zijn bemanning vertrokken met een missie. De afgelopen twee maanden klommen ze op tot de derde plek overall. Vanaf deze podiumpositie willen ze nu meedoen voor de hoogste trede. De negende etappe is een 3.300 mijl lange trans-Atlantische race, de derde en laatste die dubbele punten oplevert. De uitslag van deze etappe zal grote invloed hebben op het uiteindelijke klassement van deze editie.

“We moeten de rode boten verslaan”, zei Bekking voorafgaand aan de start, doelend op MAPFRE en Dongfeng Race Team. Die staan respectievelijk eerste en tweede. “Idealiter winnen wij en finishen zijn als zesde en zevende, maar daarover hebben we geen controle. Het enige wat we kunnen doen, is zo hard mogelijk zeilen en werken om een goed resultaat neer te zetten.”

Zondag begon met dikke mist over het Fort Adams racedorp en het startgebied. In aanloop naar de start loste de nevel op om vervolgens weer terug te komen, voordat die net op tijd echt verdween. De daarop volgende start was spectaculair met hondeden toeschouwerboten, die de vloot achtervolgden in de Narragansett Bay.

“Het was een geweldige stopover hier in Newport met alle support die we hebben ontvangen”, zei Vestas 11th Hour Racing schipper Charlie Enright op de laatste dag in zijn thuisstad. “Newport heeft deze week zijn ware gezicht laten zien, het was fantastisch.”

“Het is fijn om hier te zijn”, vond ook AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont. Iedereen leeft zo met deze race. De hele stad is rondom het zeilen opgebouwd. Ondanks dat het hier zo goed is, hebben we het gevoel dat het tijd is om weer de zee op te gaan. We zijn blij met het ontvangst dat we in Newport hebben gehad, maar we naderen de finish en als Nederlands team kijken we daarnaar uit.”

De weersvoorspelling voor de komende etappe is complex met meerdere weersystemen in het spel en de Golfstroom. De verwachtte aankomsttijd in Cardiff ligt rond de echt tot negen dagen.

“Het wordt erg lastig”, aldus Dongfeng Race Team-schipper Charles Caudrelier. “We moeten al vroeg een beslissing nemen, die een splitsing in de vloot teweeg kan brengen. Dit besluit kan doorslaggevend voor de hele etappe zijn. Daarna krijgen we met veel wind te maken. We gaan pushen en het gevaar is dat we dat te veel doen. Maar we hebben geen keuze, we gaan 100 procent pushen. Het wordt interessant om dit vanaf de wal te volgen, want we zullen hard gaan.”

Huidig Volvo Ocean Race totaalklassement
1.MAPFRE – 53 punten
2.Dongfeng Race Team – 50 punten
3.Team Brunel – 42 punten
4.team AkzoNobel – 36 punten
5.Vestas 11th Hour Racing – 28 punten
6.Sun Hung Kai / Scallywag – 27 punten
7.Turn the Tide on Plastic – 22 punten