Een nieuwe boot kopen: waar let je op?

Varen is een heerlijke bezigheid en dus staat het kopen van een boot op het verlanglijstje van velen. Nu is een lijstje met wensen een goed begin, maar uiteraard zal er ook serieus nagedacht moeten worden om zo teleurstellingen te voorkomen. Daarom in dit artikel enkele tips waar op gelet moet worden bij het aanschaffen van een vaartuig.

Oud of nieuw?

Of je kiest voor oud of nieuw is uiteraard vooral een financiële kwestie. Is er genoeg te besteden dan is een nieuwe boot uiteraard heel fijn omdat deze dan exact aangepast zou kunnen worden aan de eigen wensen. Alles is nieuw en er is vanzelfsprekend garantie voor eventuele gebreken. Toch kan de keuze voor een tweedehands een prima optie zijn. Voor minder geld wel dezelfde luxe, bijvoorbeeld. En zeker bij het kopen van een boot bij een officiële handelaar zorgt voor het kopen van een betrouwbare boot, ook al is deze niet meer nieuw. Garantie wordt vaak nog verstrekt en de boot zal in zijn geheel nagekeken zijn.

Wat voor soort boot?

De ene boot is de andere niet. Door goed te bedenken wat men met de boot wil, kan men de juiste keuze maken. Een consoleboot geeft immers een hele andere vaarervaring dan een zeiljacht. Een sloep is heerlijk voor een rustig dobberdagje, terwijl een speedboot zorgt voor de nodige adrenaline. Pas als men weet wat men op het water zoekt, kan het juiste vaartuig gevonden worden.

Waar gaat er gevaren worden?

Bij het kiezen van de boot zal het ook handig zijn om te kijken wáár er gevaren wordt. Welke grootte van de boot is hierbij handig en welke eisen worden er verder gesteld door het vaargebied zelf.

Ligplaats of botentrailer?

Is er thuis de ruimte dan kan men ervoor kiezen om zelf een botentrailer aan te schaffen en de boot in de eigen schuur te parkeren, bijvoorbeeld. Of er wordt voor een vaste ligplaats gekozen, waar de boot het jaar rond kan blijven liggen. Zo is het eenvoudig opstappen en wegwezen. Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan, hoewel hierbij een botentrailer aanschaffen niet direct nodig is. Veel zal afhangen van de grootte van de boot…