Team AkzoNobel met nieuwe schipper aan de start Volvo Ocean Race

Er is heel wat deining ontstaan nog voor de Volvo Ocean Race finaal van start gaat. Het ontslag van de team captain van Akzo Nobel Simeon Tienpont zorgde voor een ongezien welles-nietes spel. Intussen heeft Akzo Nobel Brad Jackson als nieuwe schipper gekozen. Die maakte deel uit van het team als wachtleider en  verantwoordelijke voor de bootprestaties.

Foto: Team AkzoNobel tijdens proloog. James Blake/Volvo Ocean Race

Tienpont verklaarde dat hij zijn ontslag via de media moest vernemen. Akzo Nobel beweerde dat niet Tienpont zelf maar zijn managementvennootschap Steam Ocean Racing de wacht werd aangezegd en dat Simeon mocht blijven. Steam zou bakken geld over de balk gegooid hebben. Tienpont gaf wel toe dat er van een budgetoverschrijding sprake was, maar dat dit betrekking had op het verhogen van de veiligheid aan boord. De communiqués blijven mekaar tegen spreken.  Net voor de start van de eerste etappe, zondag 22 oktober komt er een arbitragezaak voor van ex-schipper Tienpont tegen Volvo Ocean Race sponsor AkzoNobel.  De 35-jarige schipper hoopt zo zijn plek terug te krijgen en vooral ook zijn reputatie recht aan te doen. De bewering van Akzo Nobel dat hij contractbreuk pleegde, zit hem heel hoog.

Met de nieuwe schipper Brad Jackson zet AkzoNobel een Volvo Ocean Race veteraan aan het roer. De Nieuw-Zeelander was al bij zeven eerdere races betrokken en heeft al drie keer een Volvo Ocean Race afgesloten op een winnende boot. In de vorige editie heeft hij  het SCA-vrouwenteam gecoached. Met dat alles heet het Nederlandse chemieconcern geen enkele Nederlander meer aan boord.

En nog meer donkere wolken drijven over de race, Team Brunel zou een tekort in de kassa hebben van 2 miljoen euro om de Volvo Ocean Race uit te varen en het team is dan ook driftig op zoek naar sponsors.

Ondanks alle geruchten schijnt  zondag 22 oktober  de zon in Alicante, dan gaan de zeven teams van start voor de eerste etappe van Alicante naar Lissabon. Het is dezelfde route als de proloog, maar nu in tegengestelde richting. Met een voorspelde windkracht  van 5 beaufort zondagnamiddag is het uitkijken naar een  vliegende” start.

www.volvooceanrace.com