Nieuwe Olympische zeildisciplines bekendgemaakt voor 2024

Het zijn bijzondere tijden in het zeilen met nieuwe ontwikkelingen als kiten en foilen die de sport sneller en spectaculairder maken. Volgens de zeilwereld zou dit reden genoeg moeten zijn om het aantal medailledisciplines uit te breiden, maar de realiteit van het IOC is anders. De eisen van het IOC bleken geen loze dreigementen. Op de beslissing van World Sailing om na Rio het programma voor Tokio niet te sterk aan te passen, werd het aantal Olympische deelnemers in de zeilsport teruggebracht van 380 naar 350. Moest World Sailing tegen 2024 geen aanpassingen doen, zou dit zeker medailledisciplines kosten.

Op maandagavond 14 mei heeft World Sailing hun nieuw toekomstplan voor het olympische zeilen bekend gemaakt. De nieuwe richting werd door de international council gestemd tijdens de mid-year meeting van World Sailing. Vijf van de huidige tien Olympische zeildisciplines/zeilevents werden hier ter discussie gesteld en kregen een nieuwe invulling met ingrijpende veranderingen voor de zeilsport tot gevolg.

Deze veranderingen in de zeilsport komen niet uit de lucht vallen. Het Olympisch Comité is onder leiding van nieuwe IOC-voorzitter, Thomas Back, duidelijk een nieuwe koers ingeslagen. De Olympische sport moet in de ogen van het IOC verjongen en daarnaast gendergelijk en laagdrempeliger worden. Ook worden internationale sportbonden geacht meer mixed events op te nemen in hun voorstellen met betrekking tot de toekomst van de Olympische sporten. Er kunnen geen extra medailles toegevoegd worden aan het olympische zeilprogramma van 2024, daarom moeten er veranderingen doorgevoerd worden.

Aan de hand van deze ontwikkelingen heeft World Sailing besloten om van de tien zeilklassen volgende vijf klassen in de huidige vorm te behouden: Laser Standard, Laser Radial, 49er, 49erFX en Nacra17.

De overige vijf klassen, RS:X-men, RS:X-women, Finn, 470-men en 470-women, werden ter discussie gesteld.

Na de stemming werden 5 disciplines/events gekozen:
•Windsurfing Men
•Windsurfing Women
•Mixed Kiteboard
•Mixed One Person Dinghy
•Mixed Two Person Dinghy

Het windsurfen voor mannen en vrouwen zal dus blijven bestaan. De keuze voor het materiaal en of er (deels) op foils over wordt gestapt wordt in een later stadium besloten, uiterlijk november 2019, maar het ziet er naar uit dat er bij de Mixed Two Person Dinghy voor de 470 gekozen zal worden.

Het besluit van Word Sailing wordt door Wind en Watersport Vlaanderen, en onze Franstalige collega’s, positief onthaald. Het is goed nieuws dat de klassen waarin we de laatste olympiades een topsportwerking hebben, niet worden aangepast. Laser Standard, Laser radiaal, 49er en Nacra17 kunnen dus hun bestaande werking ook verder uitbouwen na de Olympische spelen van Tokio 2020. Daarnaast worden een aantal disciplines in het vooruitzicht gesteld waarin onze federatie meer mogelijkheden ziet, dan in het bestaande 2020 programma.

Foto: Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers in actie tijdens de Sailing World Cup Series Hyères. De 49er behoudt zijn Olympisch statuut.