Oostende voor Anker viert de helden van destijds

Jaarlijks kiest Oostende voor Anker een thema om tijdens het festival in de schijnwerpers te plaatsen. Voor de 19de editie wordt dit de 100ste verjaardag van de Raid van het Britse marineschip HMS Vindictive op de haven van Oostende. Eén van de hoogtepunten wordt de herdenkingsplechtigheid aan de boeg van het schip op 10 mei 2018, precies honderd jaar na de Raid.

ova_bisDe herdenking wordt gevierd in aanwezigheid van diverse Belgische en buitenlandse prominenten waaronder tal van nazaten van de bemanningsleden. Bovendien krijgt op dezelfde dag één van de onbekende matrozen, gestorven tijdens de raid, eindelijk een naam. Na intensief zoekwerk zal het onbekende graf op de stedelijke begraafplaats in de Stuiverstraat de naam dragen van de stoker Petty Officer Charles McDonald. Na 100 jaar staat de geschiedenis niet stil.

Er worden unieke foto’s getoond  van de Raid van HMS Vindictive en het leven in Oostende tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit zal enerzijds gebeuren in de Venetiaanse Gaanderijen waar de dienst Cultuur van de Stad Oostende een uitzonderlijke reeks foto’s zal tentoonstellen en anderzijds op de site van Oostende voor Anker. Het geheel van de plechtigheden eindigt op zondagmorgen met het hijsen van de nationaliteitsvlaggen van de toenmalige geallieerde mogendheden.

De gerestaureerde boeg van HMS Vindictive kreeg in mei 2013 een prominente plaats op de Oosteroever in Oostende. Met dat schip probeerden de Britten in de nacht van 9 op 10 mei 1918 de haven van Oostende te blokkeren om zo de toegang van Duitse onderzeeboten te verhinderen. Dicht bij de plaats waar het schip bewust tot zinken gebracht werd, is het herdenkingsmonument nu een stille getuige  van de “Groote Oorlog”.

Oostende voor Anker, van 10 tot 13 mei 2014. 

Volledig programma