Verhitte strijd om leiding achtste Volvo Ocean Race-etappe

Op zondag 29 april woedt langs de Braziliaanse oostkust een verhitte strijd om de leiding in de achtste Volvo Ocean Race-etappe. Drie teams varen binnen zes mijl van de koppositie. Op dit moment zeilt Vestas 11th Hour Racing vooraan met een kleine anderhalve mijl voorsprong op Turn the Tide on Plastic. De Nederlandse boten Team Brunel en team AkzoNobel volgen respectievelijk in derde en vierde positie, met Dongfeng Race Team in hun kielzog. De verschillen zijn klein.

Foto: Etappe 8 van Itajai naar Newport, dag 8 aan boord Vestas 11th Hour. Drone shot, 29 April, 2018. Martin Keruzore/Volvo Ocean Race

Deze morgen werkte Turn the Tide on Plastic hard om de aanval van vier achtervolgers te pareren. Samen met Vestas, Team Brunel en Dongfeng Race Team hebben ze een westelijkere positie in een iets gunstigere stroming. In de afgelopen achttien uur plukten ze daarvan de vruchten. Team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont, MAPFRE en Sun Hung Kai/Scallywag zetten door naar het noorden. Rond 11:24 UTC nam Vestas 11th Hour Racing de leiding over van Turn the Tide on Plastic.

“We hebben Vestas op onze spiegel (achterkant boot), Dongfeng vaart aan onze loefzijde (waar de wind vandaan komt) op gelijke hoogte met ons en Brunel zit net achter ons”, zei Bianca Cook van Turn the Tide on Plastic vanmorgen. “We hebben een paar wolken gehad, die niet echt in ons voordeel werkten. Zo konden de anderen op ons inlopen…”

Team Brunel-schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning wisten vandaag Dongfeng te passeren, die verder naar het westen koerste. Later haalde ook team AkzoNobel de Chinees/Franse boot in. Bekking schreef in zijn blog van vandaag: “Soms moet je geduldig zijn en niet te vroeg gijpen als je ziet dat een ander gijpt. In deze fase moet je met je eigen wind spelen. Zo hebben we dus winst op de boten voor ons geboekt.”

Nu dat de vloot vrij is van de Braziliaanse kustlijn, kiezen de teams hun weg naar de Doldrums op zo’n 250 mijl in het noorden. Doordat de boten zo ver westelijk varen, lijkt dit de makkelijkste van de vier passages in deze race te worden.

“Het leven is goed aan boord. Aan dek is het droog en na de eerste nacht zonder buien is de bemanning prima uitgerust en in goede doen”, schreef Simon Fisher van Vestas 11th Hour Racing nog voordat ze de koppositie overnamen. “We zien Turn the Tide on Plastic voor ons en Dongfeng achter ons. Ze motiveren om ons te jagen en te verdedigen.” Inmiddels is dat jagen gelukt, want Vestas leidt.

De voortgang van de etappe is momenteel live via de race tracker te volgen.

Etappe 8 – Positierapport – 29 april 2018 – 13:53 UTC
1.Vestas 11th Hour Racing
2.Turn the Tide on Plastic, 1,41 mijl tot leider
3.Team Brunel, 3,57 mijl tot leider
4.Team AkzoNobel, 5,89 mijl tot leider
5.Dongfeng Race Team, 10,76 mijl tot leider
6.MAPFRE, 23,78 mijl tot leider
7.Sun Hung Kai/Scallywag, 55,91 mijl tot leide