Plagiaat in botenland?

De zogenaamde ‘Latijnse versie’ van de Fjord 42 mag van een Italiaanse rechtbank in Genua voorlopig niet langer verkocht, geproduceerd of op beurzen tentoon gesteld worden. Fjord Yachts, deel van de Duitse Hanse Group, had een proces aangespannen tegen de Italiaanse werf die een zogenaamde slaafse imitatie van de Fjord 42 op de markt had gebracht.

fjord42_lr

pardo-43bis_lrOm het imitatiemodel niet nog meer aandacht te geven verzwijgt Hanse Yachts angstvallig om welke Italiaanse werf het gaat.  Maar Cantiere del Pardo, de betrokken partij, is uiteraard niet gelukkig met deze uitspraak en wijst er op dat het hier om een voorlopig besluit gaat dat alleen betrekking heeft op de Italiaanse markt. Cantiere del Pardo kennen we als bouwer van de welbekende Grand Soleil zeiljachten.

Foto: onder de Pardo 43, boven de Fjord 42.

pardo-43_lrMet de Pardo 43, het motorjacht dat teveel zou lijken op de Fjord 42, brengt de Italiaanse werf een oud merk opnieuw tot leven.  ,,De voorbije 6 maanden hebben we reeds 30 Pardo’s 43 verkocht aan ervaren schippers die de boot kochten om de eigen specifieke kwaliteiten en niet omdat het op een ander jacht lijkt”, stelt Fabio Planamente, general manager van Cantiere del Pardo.

 

fjord42_2_lrMaar Jens Gerhardt, CEO van HanseYachts  laat een ander geluid horen. ,,Dit is een belangrijke gedeeltelijke overwinning, meestal zijn bepaalde details tot nu toe gekopieerd, zoals de Dehler Uni deur of de markante raampartijen van de Sealine en Hanse familie. Dat hebben we steeds sportief opgenomen en zagen het als een compliment voor onze innovatieve en uitstekende ontwerpkwaliteit. Maar de kopie van een hele boot is iets dat we niet kunnen accepteren.”

Cantiere del Pardo betreurt de gang van zaken en spreekt van overhaaste conculsies.

mazu-42_lr
Hanse Yachts zal toch ook verder bij de les moeten blijven en met sterke argumenetn uitpakken, want het type van de Fjord 42 lijkt ook andere werven te bekoren, wat te zeggen van de ‘open 42’ van het Turkse Mazu Yachts. De uitspraak van het Italiaanse gerecht is zeker nog niet definitief. Het wordt voor Hanse niet eenvoudig om een ‘open style’ te claimen.

Wordt vervolgd…