Volvo Ocean Race: lastige etappe voor Team Brunel

In Leg 4 van de Volvo Ocean Race, die de vloot van Melbourne naar Hong Kong brengt, strijdt Team Brunel hard voor een betere positie. Met nog iets meer 1.000 zeemijl te gaan heeft het team van schipper Bouwe Bekking het lastig. Op dit moment ligt Team Brunel op een teleurstellende zesde positie.

Foto: Team Brunel op weg naar Hong Kong – Yann Riou / Volvo Ocean Race

Bekking: “Het is frustrerend maar het enige wat we aan boord kunnen doen is positief blijven en de boot zo goed mogelijk trimmen en sturen. Iedereen geeft 100% daar is geen twijfel over mogelijk maar op dit moment is dat niet goed genoeg. We hebben twee keer een verkeerde keuze gemaakt één keer aan het begin van de etappe. Die hebben we vervolgens vlak voor de Doldrums goed gemaakt. In de Doldrums maken we vervolgens weer een verkeerde beslissing. In de Doldrums heeft dat grote gevolgen gehad. Die ene verkeerde beslissing zorgde ervoor dat we een paar keer aan de verkeerde kant van de medaille zaten.”

Naast de tactische beslissing constateert de schipper ook een tekort aan absolute bootsnelheid bij bepaalde koersen.

Bekking: “Bij lagere windsnelheden en als we dichter naar de wind toe varen dan gaat het goed maar als het, zoals nu, iets harder waait en de wind wat meer van achteren komt dan lukt het ons op dit moment nauwelijks tot niet om bij de rest van de vloot te blijven.”

Crew wissels van invloed

Tijdens de korte stopover in Melbourne moest het team noodgedwongen maar liefst vier wissels in de crew doorvoeren. Balcaen, Burling, Bolzan en Lush werden vervangen door Dolmer, Kirby, Newton en Barkow.

Bekking: “We hebben twee mensen (Kirby en Newton red.) aan boord die nog geen ervaring hadden met deze boot en drie (Kirby, Newton en Barkow red.) zonder ervaring met de rest van het team. Niets te nadelen van deze zeilers maar dan zie je meteen hoe hoog het niveau van de vloot ligt. De Volvo Ocean Race is absolute topsport, zeker nu het een eenheidsklasse is komt het volledig aan op de zeilers en hun ervaring. Deze etappe missen we dat, helaas.”

Boten tegen het einde van de week verwacht in Hong Kong

De boten worden aan het eind van deze week op vrijdag of zaterdag verwacht in Hong Kong. Over de mogelijkheden om nog naar voren te zeilen is de ervaren schipper realistisch.
Bekking: “We moeten geduldig blijven, misschien kunnen we ergens nog een tactische manoeuvre maken maar realistisch gezien wordt het gewoon heel lastig deze etappe.”
Positie report – 07:00 UTC
Team Sun Hung Kai / Scallywag
Vestas 11th Hour Racing
Dongfeng Race Team
Team AkzoNobel
MAPRE
Team Brunel
Turn the Tide on Plastic