Meer topnamen uit de zeilsport in vierde Volvo Ocean Race-etappe

Enkele topnamen uit de zeilsport verrijken de bemanningslijsten voor de vierde Volvo Ocean Race-etappe van Melbourne naar Hong Kong. De start is op 2 januari 2018.

Op vrijdag kondigde Dongfeng Race Team aan dat Franck Cammas (FRA), schipper van de winnende boot in de editie van 2011-12, de geblesseerde navigator Pascal Bidegorry vervangt.

Photo: 2017.10.22 – Alicante – Start of Leg1 : Alicante – Lisbon – Dock out show – Eloi Stichelbaut / Dongfeng Race Team

“Franck versterkt het team vanwege Pascal’s blessure, wat geen goed nieuws voor ons is. Pascal is vanaf het begin een sleutelfiguur voor ons team geweest”, reageerde schipper Charles Caudrelier. “Franck was beschikbaar en klaar als back-up. We hadden al over zijn wens gesproken om mee te doen als hij zou kunnen helpen.” Dat moment kwam toen Bidegorry letsel opliep aan het gewricht tussen een rib en het borstbeen bij een val in de cockpit.

“Ik ben erg gemotiveerd om een Volvo Ocean Race-etappe te varen en bij Dongfeng voel ik mij het meeste op mijn gemak. Zowel cultureel als qua mensen aan boord”, aldus Cammas. “Om als bemanningslid in plaats van schipper mee te gaan, is geen natuurlijke situatie voor mij. Maar de teamperformance staat voorop en wat dat betreft zit ik op dezelfde golflengte als Charles. Hij is een goede vriend van mij. We hebben veel samen gedaan, waardoor we makkelijk met elkaar kunnen communiceren.”

Het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking kondigde op vrijdag eveneens enkele bemanningswissels aan. America’s Cup-winnende zeilers Rome Kirby (USA) en Sam Newton (AUS) voegen zich bij het team, samen met raceveteraan en matchrace kampioen Sally Barkow (USA). Zij vervangt de geblesseerde Annie Lush. Ook Jens Dolmer keert terug aan boord van Team Brunel. Hij maakte vaker deel uit van Bouwe Bekking’s campagnes.

Dit viertal vervangt Louis Balcaen, Annie Lush, Alberto Bolzan en Peter Burling. Een deel van deze grote bemanningswissel was gepland en een deel noodgedwongen door letsel. “Het was altijd het plan dat Burling en Balcaen na deze etappe naar huis zouden gaan”, verklaart Bekking. “Burling heeft sinds de start alles gezeild en hij heeft de komende weken een paar America’s Cup-verplichtingen. Dat we Annie moesten vervangen, is duidelijk. Verder hadden we het gevoel dat we Alberto extra hersteltijd na de zware Zuidelijke Oceaan-etappe moesten geven. Dit is sport op het hoogste niveau en je moet 100 procent fit zijn. Het is beter om nu rust te pakken en later terug in de race te komen.”

Over Jens Dolmer zei Bekking: “Jens is één van de meeste competitieve teamspelers die ik ken en we hebben samen veel campagnes gedaan. We zijn heel blij dat Sally Barkow de plek van Annie kan invullen. Ik ken Rome, maar heb nooit met hem gezeild. Op papier past hij bij onze filosofie van een nieuwe generatie klaarstomen. Dat geldt ook voor Sam Newton. Zijn zeil CV spreekt voor zich. Ik heb geen enkele twijfel over hun zeilkwaliteiten.”

Het komende weekend worden meer bemanningswissels verwacht. Teams zijn verplicht om hun definitieve bemanningslijst 48 uur voor de start van de vierde etappe in te dienen.