Team Brunel strijdt voor podiumpositie ondanks loodzware omstandigheden

Team Brunel is het eerste weekend in de Zuidelijke oceaan ingegaan als vierde. De boot is ondanks de zeer zware omstandigheden van de afgelopen dagen, met windsnelheden tussen de 30 en 60 knopen, nog heel. De koplopers Dongfeng en Mapfre lijken een gat geslagen te hebben maar de achterstand op de nummer drie Vestas wordt snel kleiner. Tegelijkertijd moet er ook achterom gekeken worden, de verschillen met de nummer vijf Sun Hung Kai Scallywag en zes Turn the Tide on Plastic zijn klein.

Foto: Ugo Fonolla / Volvo Ocean Race

Bekking: nog steeds veel wind
Schipper Bekking: “We zeilen nog steeds in veel wind. Op dit moment hebben we tussen de 30 en 40 knopen wind. We varen met een wat kleiner zeil voorop en met een of twee reven in het grootzeil. Het is wat dat betreft een gekkenhuis met zeilwissels en manoeuvres. Gezien de omstandigheden gaan we best goed, de boot is nog heel en we hebben alles onder controle. We hebben met Annie en Kyle alleen twee licht geblesseerden maar dat is te overzien.”

Zowel Annie Lush (GBR) als Kyle Langford (AUS) zijn op dit moment licht geblesseerd aan boord bij Team Brunel. Beide zeilers zijn in de afgelopen dagen een keer door een golf gepakt en op het dek gegooid. Allebei hebben ze daarbij hun enkel verzwikt.

Huisman: het is heel erg zwaar
De Nederlandse Volvo Ocean Race debutant Carlo Huisman heeft het zwaar. Huisman: “Het is ontzettend zwaar en we krijgen maar net aan genoeg slaap. Iedereen aan boord is behoorlijk moe. Je ziet dat teams als Mapfre en Dongfeng in staat zijn om nog harder te pushen dan wij. Dat is echt heel knap van die twee teams. Wij proberen nu gewoon om vanuit onze vierde positie de mogelijkheid op het podium open te houden. We doen er alles aan om enerzijds de aansluiting met Vestas op de derde plaats te houden en om tegelijkertijd onze positie ten opzichte van de achtervolgers te behouden. Maar het is heel erg zwaar.”

Managen van tijd
Aan boord hanteren de zeilers een wachtsysteem bestaande uit vier uur op en vier uur af. Met een watertemperatuur van rond het vriespunt en golven die continu over het dek slaan, hakt dat er behoorlijk in bij de jonge Rotterdamse zeiler.

Huisman: “Het managen van je tijd aan boord, wanneer je rust en eet is gewoon ontzettend moeilijk. We hebben continu 30 knopen of meer wind. Dan is dat tijdmanagement gewoon heel erg zwaar, alles kost zoveel energie. Tegelijkertijd is het zeilen ook supermooi. Zeker als je aan dek bent zijn het zulke mooie zeilcondities. We proberen er gewoon van te genieten en uiteindelijk blijft het gewoon fantastisch om hier te zijn.”

Foto: Leg 3, Cape Town to Melbourne, day 06, on board Turn the Tide on Plastic. Southern Ocean. 15 December, 2017. Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race

vor_leg03_ttop_jeremie-lecaudey_lr