Stealth mode…Team Brunel 24 uur ‘van de radar’

Het Nederlandse Team Brunel ligt op het moment in de kopgroep van de Volvo Ocean Race op weg naar Kaapstad. Het Spaanse Mapfre gaat voorlopig aan de leiding. Rond het middaguur van 20 november besloot Team Brunel in stealth mode te gaan. Als gevolg daarvan is de positie van het team 24 uur lang niet zichtbaar voor de tegenstanders en de fans. De eerste boten worden tijdens het weekend verwacht in Kaapstad.

Foto: Overleg aan boord van Team Brunel – Rich Edwards / Volvo Ocean Race

Brunel 24 uur ‘van de radar’
De boten zijn nu ruim twee weken onderweg vanuit het Portugese Lissabon. Met nog minder dan 2.000 zeemijlen te gaan tot de finish van de tweede etappe koos Team Brunel er maandag 20 november rond het middaguur voor om in stealth mode te gaan. Hierdoor staat de radar van het team de komende 3 statusrapporten uit voor concurrenten en fans.

De Britse Abby Ehler gaf vlak na het aanzetten van de stealth mode de volgende update vanaf de boot. Ehler: “Ik denk dat de meeste routeprogramma’s suggereren dat de Noordelijke route de beste route is om te volgen. Capey onze navigator wil echter graag naar het Zuiden. Bouwe (Bekking), Peter (Burling) en Capey (Andrew Cape) hebben na de laatste weersupdate vanmorgen overleg gehad. Doordat we nu onzichtbaar zijn voor de rest van de vloot is het voor hun een gok welke optie we kiezen en waar we naar toe gaan. We hopen dat de rest niet met ons meekomt en dat we de enige zijn die voor deze route kiezen.”

Bekking: wij mogen niet klagen
Schipper Bekking liet zondagavond vanaf de Zuidelijke Atlantische Oceaan weten tevreden te zijn met de huidige positie. Bekking: “Ook Mapfre doet het heel goed, maar wij mogen niet klagen. We proberen onszelf continu zo te positioneren dat we winst kunnen pakken daar waar mogelijk. Tegelijkertijd is het ook een kwestie van verdedigen, je positie consolideren. Zoals zondagochtend toen wij gijpten en eigenlijk weer weg voeren van Kaapstad.”

Dinsdagmiddag om 14.00 uur zal Team Brunel weer terugkeren in de positierapporten en wordt bekend of het inzetten van de stealth mode wat heeft opgeleverd. De vloot wordt tegen het weekend verwacht in de Zuid Afrikaanse hoofdstad.