Het Vlot, kunst is (niet) eenzaam

Op 22 oktober 2017 opende de opvolger van De Zee – salut d’honneur Jan Hoet (2015): in de tweede editie van deze driejaarlijkse internationale tentoonstelling staat ‘ het vlot’ centraal. Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam / The Raft. Art is (not) Lonely gaat over het vaartuig en de vervoering van kunst.  De tentoonstelling loopt tot en
met 15 april 2018.

Foto: Fabien Mérelle_Radeau de Fortune,2016 – courtesy Art Bärtschi & Cie Gallery, Geneva.

het-vlotCuratoren Jan Fabre en Joanna De Vos werkten de voorbije maanden hard om een finale selectie te maken van 73 (inter)nationaal gevestigde en opkomende kunstenaars. 22 locaties werden zorgvuldig geselecteerd en wijken vaak af van de gekende paden. Centrale locatie en startpunt van de tentoonstelling is Mu.ZEE, maar ook minder evidente locaties als de Peperbusse, het Gerechtshof, de
Europatoren, de kelders van de Sint-Jozefskerk,… maken deel uit van de kunstwandeling doorheen de stad.

Voor Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam werden 52 nieuwe kunstwerken gecreëerd en zijn er 18 performances geprogrammeerd. De kunstenaar Jan Fabre werd begin dit jaar gevraagd als curator van deze nieuwe editie, een uitdaging die hij vol enthousiasme aangaat!

Het vlot is een tentoonstelling en een gesprek met Oostende, de stad aan zee met een geschiedenis en een parfum. Verspreid over verschillende locaties van de Belgisch badstad vertrekt de dramaturgie van de tentoonstelling in Mu.ZEE vanuit het grondig onderzoek naar het Vlot van Medusa (1818) van Théodore Géricault en het utopische vlot van Jan Fabre Kunst is (niet) eenzaam (1986).

Praktische informatie: www.muzee.be/

Jan Fabre, Kunst is niet eenzaam (1986) / Art is not Lonely / L’art n’est pas solitaire
Foto : Lieven Herreman. Copyright : Angelos