Martin Callebaut klaar voor tweede etappe Mini-Transat

Woensdag is het zo ver, dan gaat de tweede etappe van de Mini-Transat van start vanuit Las Palmas, Gran Canaria. Onze landgenoot Martin Callebaut kijkt uit naar het vertrek, hij wil zijn prestatie van de eerste etappe verbeteren.  Na 12 dagen racen kwam hij als 49ste aan. Van de 81 concurrenten aan de start in La Rochelle zijn er 78 veilig aangekomen in Las Palmas.,,Na het eenzame zeilen voel ik een enorme vreugde om weer onder de vrienden te zijn. De menselijke warmte, lachende gezichten en kusjes op de pontons en op land, die zijn onbetaalbaar,” aldus Martin. ,,Na de aankomst was het geweldig om weer van een vers en gevarieerd dieet te genieten: fruit, groenten, vis, vlees en natuurlijk een goed koud biertje. Raar genoeg is het comfort secundair,  na een paar dagen op zee in een bed slapen is een buitengewone ervaring en een heuse badkamer wordt een echte luxe.

Het eerste deel was niet makkelijk. In de  Golf van Biskaje was het tegen de wind in opboksen en een sterke deining en felle regen waren van de partij. Aan Kaap Finistère  kregen we windkracht 7 voorgeschoteld. Drie concurrenten verloren hun mast. In de slotfase hadden we af te rekenen met een  gebrek aan wind, zenuwslopend. De boot heeft het goed gedaan en ik ook,” vertelt Martin in  alle bescheidenheid. ,,Aangekomen in Las Palmas, blijf ik toch een beetje op mijn honger, enerzijds is er de voldoening om de etappe tot een goed eind gebracht te hebben, maar anderzijds is er toch een zekere frustraties omdat ik weet dat ik veel beter kan.”

In de proto-klasse voert Ian Lipinski (Griffon.fr) het klassement aan, Valentin Gautier (Shaman – Banque du Léman) kwam na een ongemeen spannende strijd als eerste door de finish in de serieklasse. De eerste etappe bij de series kende 7 verschillende leiders  en tussen de eerste en de 21ste waren maar 7 uur verschil.

Op 1 november gaat het richting Le Marin op Martinique.

Wedstrijd te volgen via www.minitransat.fr