Panerai British Classic Yacht Week

De Panerai British Classic Yacht Week werd eind juli 2017 in Cowes afgesloten. De Solent races zijn van een verbluffende schoonheid, zowel wat betreft  de historische achtergrond als de uitzonderlijke technische standaard van de deelnemers. Het is hier,  tussen het eiland Cowes en het vasteland dat de America’s Cup geboren werd. De wedstrijden leveren steeds prachtige foto’s op van historische zeiljachten.

Giovanni Belgrano’s  met zijn sloep Whooper uit 1939 werd de overall winnaar en mocht voor de tweede keer op rij het begeerde Panerai horloge in ontvangst nemen.pan_04

pan_03Het racen is een belangrijk onderdeel van de regatta, maar het is niet de enige focus. Het evenement brengt klassieke jachten en de liefhebbers van deze historisch schoonheden uit  het Verenigd Koninkrijk en Europa, en zelfs uit Australië samen. Het team dat de langste weg had afgelegd om aan  dit evenement deel te nemen, werd geleid door Martin Ryan van het Royal Sydney Yacht Squadron. Hij nam deel met de William Fife 6 Meter Melita uit 1934.

‘Per Ardua ad Marum’

Het motto van British Classic Yacht Club is ‘Per Ardua ad Marum’ (‘Moeilijkheden overwinnen of door hard werken naar de zee’). Het restaureren en onderhouden van deze individuele stukjes jachtgeschiedenis vraagt heel wat inzet en inspanningen. Om dit te herkennen werd dit jaar  een nieuwe Concours d’Elegance trophy categorie geïntroduceerd.

pan_05Prijzen & Winnaars

De algehele winnaar van de BCYC Racing Trophy is Giovanni Belgrano en zijn bemanning van Whooper

De andere winnaars voor elke klasse:

– Irvine Laidlaw’s Spirit 52 Oui Fling won de Lutine Cup voor Klasse 1.

– Giovanni Belgrano’s 1939 Laurent Giles sloop Whooper won de Corinthian Cup voor klasse 2.

– Michael Brigg’s 1904 Fife Mikado won de Commodore’s Cup voor klasse 3.

– Richard Matthews ‘1963 Stella Scorpio won de Cereste Trophy voor Klasse 4.

– Fenton Burgin’s 1926 Anker & Jensen Sioma won de Event Trophy voor de 6 Meters