Jachtenbouwer Frans Maas (79) overleden na kapseizen jacht bij Oostende

Jachtenbouwer Frans Maas (79) uit Breskens is zaterdag 1 juli 2017 overleden nadat zijn jacht kapseisde voor de kust van Oostende. Dat meldt PZC.nl, de website van de Provinciale Zeeuwse Courant. Aan boord bevonden zich zes bemanningsleden, onder wie Maas.   

Frans Maas zat op het zeiljacht met zijn kleinzoon en nog vier bemanningsleden. De zes deden met hun zeiljacht ‘Capella’ mee aan de Domus Team Light Vessel Race, georganiseerd door de Royal Belgian Sailing Club – Zeebrugge. De ‘Capella’ van Frans Maas was het enige Nederlandse jacht dat aan de wedstrijd deelnam, naast 22 Belgische teams. Het jacht kapseisde rond 8.30 uur bij Oostende.
Volgens bronnen is Frans Maas één van de slachtoffers. Zijn familie uit Breskens is er inmiddels per helikopter naartoe gebracht.
Een baggerschip in de buurt wist drie drenkelingen te redden, onder wie de kleinzoon van Frans Maas. De drie zijn naar het ziekenhuis gebracht. Eén van hen was onderkoeld.
Eén opvarende is nog vermist. De hulpdiensten hebben een grote reddingsactie opgezet, waarbij ook Nederlandse helikopters meehelpen. De zoekactie is nog volop bezig en duurt waarschijnlijk tot in de late avond.

Frans Maas kreeg internationale bekendheid toen hij midden jaren zeventig het zeiljachttype ‘Standfast’ ontwierp. Zijn ontwerpen worden tot op heden nog internationaal gebouwd. Maas was de huisontwerper van Zaadnoordijk Yachtbuilders/C-Yacht.  Maas was daarnaast een vermaarde wedstrijdzeiler die vele prijzen won.

Bron: PZC.nl

Foto: Frans Maas bij de prijsuitreiking van het ONZK – Oostende, Januari 2014 (eigen foto)