Infodag “Veiligheid pleziervaart” , Antwerpen

Op zondag 9 april 2017 organiseert de Royal Yacht Club van België (RYCB) in samenwerking met de lokale clubs, een studiedag over de veiligheid van de pleziervaart. De aftrap wordt gegeven door de Staatssecretaris van de Noordzee, Philippe De Backer.

In de voormiddag wordt het juist gebruik van de marifoon (VHF) toegelicht door Frans Vindevoghel, Adviseur BIPT. Vervolgens verduidelijkt  Eric Hiele, Hoofdscheepvaartdeskundige DG Scheepvaart, de inspecties van jachten en het voorkomen van veel voorkomende problemen.

De Hi-Line en Zodiac reddingsprocedures met helikopter op zee worden toegelicht door Johan Rycx, SAR-Duiker– 40ste Smaldeel van de 1 Wing/Basis Koksijde. Tenslotte bespreekt Réjane Gyssens, Kapitein – MRCC Oostende sz de werking van en samenwerking met het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende – centrale meldpunt voor ongevallen op zee

Maar het blijft niet bij woorden alleen. In de namiddag staat een demo op de Schelde op het programma.  De jachten varen Jachthaven Antwerpen Linkeroever uit en krijgen de mogelijkheid om op de Schelde te oefenen met rookpotten en handstakellichten onder begeleiding van de Scheepvaartpolitie. Als slot volgt een demonstratie van een reddingsvlot en automatische reddingsvesten door de Survitec, survival at sea specialist.

Inschrijven voor de infodag en (evt.) lunch is noodzakelijk : aanmeldingsformulier

De deelname is gratis, op de eventuele lunch na natuurlijk. Plaats van afspraak, RYCB – Thonetlaan 133 – 2050 Antwerpen Linker Oever